Utnorskogen
Utnorskogen är opåverkad av modernt skogsbruk så här får du uppleva en spännande miljö med gamla träd, döda trädstammar och mossklädda stenar. I området trivs många växter, svampar och djur som har svårt att klara sig i dagens produktionsskogar. Håll gärna utkik efter tofsmesen. Den är en ganska orädd fågel som stortrivs i naturskogar.

Foto: Länsstyrelsen.
Besök gärna reservatet under hösten om du vill plocka matsvamp. Ovanliga lavar som till exempel aspgelelav kan du studera under vilken årstid som helst.
Naturskog
En blandning av träd i olika åldrar, död ved, små gläntor och ganska mycket arter är typiskt för naturskog. Utnorskogen har en tydlig mosaik av skog, myr och berg. Den gamla barrskogen har hög ålder – ungefär 170 år i genomsnitt. Men de äldsta träden är över 250 år.
De centrala delarna täcks av en naturskogsliknande blandskog med både grova och höga träd – mest gran. Här finns även flera mindre partier med sumpskog mellan bergknallarna. På de gamla granarna kan du hitta den ovanliga grantickan. På döda trädstammar finns andra rariteter – grön sköldmossa och kötticka till exempel.
Fågelliv
I den norra delen av Utnorsskogen sluttar berget brant ner mot en vik i sjön Båven. Gammelskogen och närheten till vattnet gör fågellivet rikt i naturreservatet. De kraftiga gamla asparna har ofta uthackade hål i stammarna. Då är det hackspettar som varit framme på jakt efter insekter och larver eller för att bygga bo.
Året efter tas hackspettens bohål över av någon annan fågel – kanske en stare eller en nötväcka. Även tofsmesen hackar ut bohål i en murken trädstam eller stubbe. Det är väldigt praktiskt för där hittar den också insekter, spindlar, fjärilslarver och annat ätbart.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare.
Det är förbjudet att:
- Framföra motordrivet fordon
- Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar
- Skada, plocka eller samla in växter eller växtdelar. Bär, matsvamp och blomplockning för eget behov är dock tillåtet
- Fånga och insamla ryggradslösa djur på sådant sätt att deras biotoper eller reproduktionsmiljöer skadas eller förstörs
- Sätta upp tavla, plakat, affisch skylt eller göra inskrift
- Anordna tävlingar eller bedriva lägerverksamhet
Serviceinformation
Fakta
Skyddsår: 2007
Areal: 20,6 hektar
Karaktär: Lövrik barrnaturskog
Kommun: Nyköping
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat, delvis Natura 2000-område
Hitta hit
Beslut
Beslut och skötselplan finns i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur.
Om Utnorskogen på Skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Reservatsförvaltningen, Naturvårdsenheten
Länsstyrelsen i Södermanlands län
611 86 Nyköping
Telefon 010-223 40 00
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.