Granbarkborre i skyddade områden
De senaste somrarna har varit torra och varma i stora delar av Sverige och så även i Södermanland. Många träd mår dåligt av torkan och granar som är stressade är extra mottagliga för angrepp från granbarkborre. De långa varma somrarna har även inneburit att granbarkborren kunnat svärma fler gånger än normalt.
Länsstyrelsens åtgärder
Skötsel och åtgärder i naturreservat ska ske enligt reglerna i reservatens beslut och skötselplaner. Dessa regler är anpassade utifrån vilka naturvärden som finns i just det området. Därför skiljer sig reglerna åt i olika reservat.
Länsstyrelsen i Södermanlands län prioriterar i första hand åtgärder i reservat som har stora angrepp och höga naturvärden kopplade till gran. Detta för att i möjligaste mån förhindra att höga naturvärden går förlorade.
Vilka åtgärder som Länsstyrelsen i Södermanlands län vidtar kommer att beslutas från fall till fall beroende på områdets förutsättningar, naturvärden, storlek på angrepp och vilka regler som gäller. Exempel på åtgärder är inventering, utsättning av feromonfällor, plockhuggning och huggning av riskträd i anslutning till stigar.
Markägare som har skog kring och/eller i naturreservat och har frågor angående angrepp av granbarkborre som finns i ett naturreservat ska vända sig till den som förvaltar det skyddade området. I Södermanland är det i de flesta fall länsstyrelsen som är förvaltare men i vissa områden så står respektive kommun för förvaltarskapet.
Välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig med dina frågor!
När du är ute i skogen
I en del skogar i våra skyddade områden kan det finnas angrepp av granbarkborre. I vissa områden har granbarkborren gjort att träden försvagats och i många fall även dött. De träden kan lättare ramla, särskilt vid kraftigt blåst eller liknande.
I en del områden där det är möjligt tas riskträd bort, men i de flesta områdena står träden kvar tills de faller av sig själva. Det är därför viktigt att vara försiktig om du ser angrepp av granbarkborre i skogen.
Var extra uppmärksam vid:
- Hård vind
- Kraftig nederbörd
Välkommen ut och kom ihåg att vara uppmärksam på din omgivning!
Kontakt
-
Karl-Joel Sundholm
E-post till Karl-Joel Sundholm
Telefon 010-2234315
Erik Hjortsberg
Enhetschef
Avdelningen för natur och miljö
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.