Segerstads skärgård

I Segerstads skärgård kan du uppleva den orörda skärgårdsnaturen genom slingrande stigar i tallskog och storslagna vyer över Vänern. Här är det inte ovanligt att få se en havsörn flyga förbi med ett byte i klorna. På många av öarna finns både rastplatser och fina sandstränder med badmöjligheter. Delar av skärgården kan också nås från fastlandet och här finns vandringsleder som är tillgängliga för alla.

Foton i bildspelet: Länsstyrelsen Värmland, om inget annat anges.

Varning för fallande träd

I bränningsområdet

Vid Norra Onsösundet/Lindränkan utfördes en naturvårdsbränning i augusti 2022. Många träd i bränningsområdet står ostadigt eftersom rötterna brunnit av. Vi avråder starkt från besök i själva bränningsområdet. Brända träd kan ramla oväntat och ljudlöst, vilket kan innebära livsfara. Varningsskyltar finns vid de stigar som går in i området, och vi ber att du respekterar avspärrningar.

På fastlandet

I delar av reservatet som ligger på fastlandet finns det också en risk för fallande träd, särskilt när det blåser. Här finns för närvarande många döda granar som följd av torkan under 2018 och efterföljande barkborreangrepp. Var uppmärksam på döda träd i din närhet när du rör dig i naturreservatet. Döda träd, kvistar eller trädtoppar kan falla plötsligt och ljudlöst.

Vi tar bort de allra farligaste träden vid rastplatser och leder efter hand. Vänligen respektera eventuella avspärrningar.

Inför ditt besök

Till Segerstads skärgård kan du ta dig antingen med båt eller från fastlandet. På många ställen finns faciliteter som eldplatser, rastbord och toaletter. Länsstyrelsen fyller på ved regelbundet, men det händer att den tar slut så vill du vara säker på att kunna elda – ta med egen ved eller grillkol.

Från 2023 har resurserna minskat för skötsel av naturreservaten vilket medfört att vi minskat på vedförsörjningen. Eftersom vi nu lägger ut mindre ved är det extra viktigt att du som besökare eldar försiktigt och tar med egen ved om du vill vara säker på att kunna grilla. Observera att eldning enbart får ske på de iordningställda eldplatserna och att det är förbjudet att ta döda eller levande grenar från skogen.

I naturreservatet finns mer än trettio öar som är över en hektar stora och flera hundra småöar och skär. De största öarna är Åsundaön, Bärön och Gåsen. Farvattnen är ofta grunda och svårnavigerade. På några av de kala kobbarna finns det på sommaren kolonier med måsar, trutar och tärnor. Havsörn och fiskgjuse häckar regelbundet i området. Tänk på att inte störa vid fåglarnas häckningsplatser.

Med båt

I Segerstads skärgård finns många fina öar som är värda ett besök. Här kan du se ett urval av vad som finns att uppleva i området om du kommer med båt.

  • Onsön: Karlstads kommun har en brygga på den nordvästra delen av ön. På den sydvästra sidan finns en fin, långgrund sandstrand som kan angöras av mindre fritidsbåtar. I anslutning till sandstranden finns eldplats och torrtoalett.
  • Stora Axelön: Här finns fyra stenlabyrinter på olika delar av ön. Fina klippstränder och varierad vegetation. Eldplats och torrtoalett finns på den norra sidan.
  • Tunnöarna: I den norra delen av ögruppen finns en fin sandstrand som spolas över när det är högvatten och kraftig vind. I anslutning till sandstranden finns eldplats och torrtoalett.
  • Gåsen: En av de största öarna området. Fin sandstrand och möjlighet till angöring för mindre båtar i sydväst. Eldplats och torrtoalett.
  • Sandön: Som namnet anger är består ön till stor del av en sandavlagring. På den norra delen finns en fin sandstrand, eldplats och torrtoalett.
  • Långholmen: Fin naturhamn med angöringsöglor i berget på den nordvästra delen. Eldplats och torrtoalett.
  • Amneholmarna: I den västra delen av skärgården, nära Bärön, kan man gå in till Amneholmarna. På holmen, som ägs av Naturvårdsverket, finns brygga, raststuga, grillplats och torrtoaletter som får användas av allmänheten. Åsfjordens Båtsällskap sköter rastplatsen på uppdrag av Länsstyrelsen.
  • Bockholmarna: Två små holmar vid Åsundaön som ofta går bra att lägga till vid även när det blåser. Eldplats och torrtoalett.

Från fastlandet

Segerstadsområdet är den del av Segerstads skärgård som kan nås utan båt. Från huvudparkeringen finns lätta vandringsleder till rastplatser nära vattnet. Några av vandringslederna är framkomliga till fots, med rullstol och med barnvagn. Det finns också rastplatser där du kan grilla, fika och njuta av naturen. Vägen ut till Segerstadsområdet och huvudparkeringen plogas på vintern.

*Har du svårt att gå finns det möjlighet att köra bil ut till parkeringar längre ut i området. Kontakta Länsstyrelsen på 010-224 70 00 för att få koden till de låsta vägbommarna som sitter vid infarterna. Uppge ditt namn och bilens registreringsnummer. Om du vill åka på helgen, tänk på att kontakta oss på en vardag inför ditt besök. Du hittar våra öppettider och kontaktuppgifter här:

Kontakta oss

Vandringsleder

I Segerstadsområdet finns flera fina vandringsleder där du kan både njuta av skogslandskapet och titta på utsikten över Vänern.

Leder mot Arnäs udde och Hamnholmarna

Lederna mot Arnäs udde och Hamnholmarna är iordningsställda för att vara framkomliga med rullstol (grusad stig). De fungerar utmärkt med elrullstol. För manuell rullstol bör ledsagare finnas, eller så bör man vara van att köra i något brantare terräng, då stigarna bitvis går i kuperad terräng med lutning upp mot 7-8 grader (13-14 %) på vissa partier. Bitvis kan det finnas rötter och stenar som sticker upp i stigen. Om du kör bil* finns en parkering närmare Arnäs udde och Hamnholmarna och i anslutning till parkeringen finns en torrtoalett.

På Arnäs udde, cirka 1,5 kilometer från huvudparkeringen, finns ett vindskydd och tre eldstäder med fin utsikt över Vänern. Genom en anlagd spångbro kan du fortsätta ut till Hamnholmarna där det finns ytterligare ett vindskydd, trädäck, torrtoalett och eldstad. Väl ute på holmarna är man omsluten av ett av Vänerns vackraste skärgårdslandskap.

Led mot Onsösundet

Vandringsleden mot Onsösundet är cirka 1,5 kilometer lång och går i huvudsak på en gammal körväg som passerar ”Landvikens gamla tomt” med grillplats under tak. Vägen är slät och går att köra rullstol på. Kör du bil* finns en parkering nedanför vindskyddet. Vid Norra Onsösundet finns vindskydd, trädäck, torrtoalett och en eldstad. Här kan du njuta av utsikten mot Kattfjorden och vassområdet mellan fastlandet och Onsön. Sista biten upp till vindskyddet är brant och och det kan finnas rötter och stenar på stigen. Ytterligare en rastplats finns vid Södra Onsösundet. Här finns släta klipphällar, sandbotten, en öppen raststuga och en eldplats.

Blå slingan

Den blå slingan utgår från huvudparkeringen och är cirka 2,5 kilometer lång. Leden går genom ett varierat och svagt kuperat skogslandskap. Den är perfekt för den som söker skogens stillhet men går inte att ta sig fram på med rullstol eller barnvagn. Leden passerar sandstrand och rastplats vid hamnen. Här finns rastbord och eldplats.

Grön slinga

Den gröna slingan är cirka 3,5 kilometer lång och utgår från Landvikens gamla tomt, en samlingsplats som förvaltas av Skogsstyrelsen. Här finns eldstad under tak, torrtoalett och vedskjul. Stigen går delvis utanför naturreservatet och det bedrivs skogsbruk i området.

Rullstolsanpassad led (packat, finkornigt grus) på Arnäs udde.

Rullstolsanpassad led (packat, finkornigt grus) på Arnäs udde. Foto: Länsstyrelsen Värmland

Vindskyddet vid Onsösundet. Foto Gunnar Lagerkvist.

Vindskyddet vid Onsösundet. Foto: Länsstyrelsen Värmland

Vindpinad tallskog och ståtliga rovfåglar

Naturreservatet Segerstads skärgård bildades för att bevara förutsättningarna för ett naturnära och berikande friluftsliv samtidigt som skärgårdens speciella naturvärden skyddas. Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000.

På öarna i Segerstads skärgård präglas naturen av vindpinad tallskog med gott om ljung, lingon och skvattram. I de lite frodigare svackorna mellan klipporna finns alkärr och små våtmarker och på flera ställen kan du hitta både olvon och björnbär. De öppna sandstränderna som finns på några öar kantas ofta av mattor av mjölon som sträcker ut sina gröna utlöpare. På solbelysta sandstränder kan du även se de små kratrarna som är fångstgropar för myrlejonsländornas larver. Sländlarven ligger i botten på kratern och väntar på att någon myra ska falla ner. På de stenigare stränderna trivs blommande örter som fackelblomster, frossört och strandlysing.

Ett rikt fågelliv

I skärgårdsmiljön finns ett rikt fågelliv att spana på. Det är inte ovanligt att man kan få syn på rovfåglar som fiskgjuse eller lärkfalk, eller till och med en havsörn. Alla tre arterna häckar i träd och ibland placerar de sina bon alldeles vid strandkanten. Var uppmärksam när du går i land från båt om hör att en rovfågel varnar. Under våren och sommaren finns det ofta ägg eller ungar i bona som lätt kan råka illa ut om föräldrarna blir bortskrämda under en längre tid.

I området hittar du också flera av våra vanligaste häckande sjöfåglar som fiskmås, skrattmås, gråtrut, havstrut och tärnor. Den lilla drillsnäppan flyger mellan öarna och dess ettriga lockläte hörs ofta under ljumma sommarkvällar. Vid Onsösundet leder utblickarna mot Kattfjorden och det vasshav som täcker området mellan fastlandet och Onsön. De stora sammanhängande vassarna kring Vänern är viktiga miljöer för fåglar som rörsångare, rördrom och brun kärrhök. Den sistnämnda är en rovfågel som ofta ses segla över vassområden på sina lätt V-ställda vingar.

Strandvy Segerstads skärgård

Segerstadsområdet bjuder på varierad natur och många utblickar över Vänerns öar, kobbar och vikar.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I Segerstads skärgård gäller särskilda bestämmelser och begränsningar i allemansrätten.

Här är det bland annat förbjudet att:

  • gå med okopplad hund eller annat husdjur.
  • besöka fågelskyddsområden under periden 1 april – 31 juli varje år.
  • köra motorfordon i naturen.
  • elda annat än på anvisade platser.
  • tälta eller förtöja båt mer än två dygn på samma plats.

Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.

I det här naturreservatet är det förbjudet att:

  • skada fast naturföremål eller ytbildning, till exempel att ta med sten,
  • sätta upp tavla, plakat, affisch, inskrift eller liknande,
  • gräva upp växter eller skada levande eller döda buskar och träd,
  • störa djurlivet, till exempel genom att fotografera på nära håll, stanna nära fågelbo, lya eller liknande,
  • på land ha med hund eller annat husdjur som inte är kopplad,
  • elda annat än på särskilt iordningsställd plats,
  • framföra motordrivet fordon eller parkera annat än på anvisade vägar och parkeringsplatser,
  • ställa upp husvagn annat än tillfälligt på anvisad parkeringsplats under högst en dag,
  • tälta, förtöja båt eller husbåt annat än tillfälligt under högst två dygn på samma plats,
  • använda radio eller liknande på ett störande sätt,
  • beträda fågelskyddsområden under perioden 1 april - 31 juli.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
  • Ikon förToalett Toalett
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

  • Bildat: 1979
  • Storlek: 5370 hektar, varav 790 hektar är land
  • Markägare: Staten, Karlstads kommun och privata
  • Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
  • Ansvar för anordningar: Länsstyrelsen ansvarar för anordningarna från huvudentrén ut till Arnäs udde och Hamnholmarna samt vid Gubbskären. Skogsstyrelsen ansvarar för anordningarna vid Landvikens nya tomt och Onsösundet.

Hitta hit

Segerstads skärgård ligger cirka 25 kilometer sydväst om Karlstad. Öarna i skärgården nås endast med båt, och till Segerstadområdet (fastlandsdelen) tar du dig enklast med bil. Från Karlstad, följ E18 västerut. Efter cirka 12 kilometer, ta av söderut mot Segerstad. Efter Segerstads kyrka finns det skyltar längs vägen ut mot naturreservatet.

Parkeringsplatser

Det finns en huvudparkering där flera vandringslederna startar. För att parkera närmare rastplatserna finns möjlighet att passera vägbom med kodlås. Bommen får passeras för transport av personer med fysisk funktionsnedsättning. Ring Länsstyrelsens växel 010-224 70 00 för bomkod. Om du bokar färdtjänst ska du ange att området ligger vid Landviken och Arnäs. Koordinaterna till parkeringen är 13,2956 longitud och 59,2978 latitud.

Kontakt

Naturvård, Länsstyrelsen Värmland

Telefon: 010-224 70 00

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss