Bryngelsdalen
Bryngelsdalen är ett av Värmlands få återstående större barrskogsområden som uppkommit naturligt efter brand och där kvarvarande skog endast i begränsad omfattning påverkats av skogsbruk.

Vårhimmel vid Bryngelsdalen. Foto Dan Mangsbo.
Området är variationsrikt med sprickdalar och våtmarker av olika slag vilket ger en mosaik av livsmiljöer. Skogen är brandpräglad och har endast i begränsad omfattning påverkats av skogsbruk. Skogsbestånden är barrdominerade med ett högt inslag av lövträd, framför allt gammal grov asp. I delar av området finns även relativt rikligt med lågor. Här finns en mosaik av olika biotoper och en koncentration av växt- och djurarter med krav på lång kontinuitet av bl.a. gamla lövträd och död ved.

Skogsbild. Foto Dan Mangsbo.
Reservatet bildades för att bevara ett brandpräglat naturskogslandskap, dvs. ett barrblandbestånd med stort inslag av asp och andra lövträdsarter. Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000.

Död ved. Foto Anders Tedeholm.
Djur och växter
De asprika bestånden hyser en rik fågelfauna där flera av Sveriges hackspettar har iakttagits, t.ex. tretåig hackspett och gråspett. Andra fåglar värda att nämna är sparvuggla, pärluggla, järpe, tjäder och orre. Områdets kvalitet understryks av förekomsten av lavskrika, en nordlig art med högt ställda krav på skogsmiljö.

Grön sköldmossa. Foto Anders Tedeholm.
Tretton hotade arter av lavar och vedsvampar har hittats, liksom flera arter som tyder på att skogen inte brukats under lång tid, såsom läderlappslav, aspgelélav, lunglav, grön sköldmossa, vedtrappmossa samt svamparna kandelabersvamp och stjärntagging.

Uggla. Foto Per Gustavsson.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- plocka eller gräva upp kärlväxter, mossor, lavar eller svampar,
- skada eller ta bort träd eller buskar, inklusive död ved som liggande eller stående torrträd,
- fånga eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur liksom att skada deras bo och lekplatser eller ta ägg,
- samla ryggradslösa djur, t.ex. insekter, landsnäckor eller spindlar,
- framföra motordrivet fordon i annat syfte än vad som anges i fastställd skötselplan,
- rida,
- tälta,
- göra upp eld,
- medföra hund som inte hålls kopplad,
- anordna tävling (exempelvis orientering) eller liknande verksamhet som kan medföra risk för slitage på mark eller vegetation,
- sätta upp tavla, skylt eller liknande anordning.
Utnyttjande av området för organiserad undervisning, naturturism eller undersökningsverksamhet får endast ske i samråd med naturvårdsförvaltaren.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 2001
Storlek: 165 hektar
Markägare: Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Hitta hit
Reservatet ligger iVärmlands län, Årjängs kommun, 18 kilometer nordväst om Töcksfors. Vägbeskrivning från vägen mellan Töcksfors och Östervallskog, 10 kilometer norr om Töcksfors: Sväng västerut mot Näset och Kroken. Efter 1,9 kilometer sväng vänster (omarkerad avfart). Följ vägen cirka 3,5 kilometer till vägens slut. Parkera vid vändplanen.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.