Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Skulsta röse

Skulsta röse

Skulsta röse är en grav från bronsåldern och graven visar att människor bodde här redan för cirka 3 000 år sedan.

Det stora stenröset är en grav som är ungefär 3 000 år gammal, från bronsåldern. Det är vanligt att bronsåldersrösen användes under lång tid och att de kan ha varit familjegravar.

Bronsålderns gravskick ändrades med tiden. De äldsta gravarna innehåller obrända skelett. Med tiden blev det vanligare att bränna den döde och samla ihop de brända benen för att lägga dem i graven.

Skulsta röse är inte undersökt och därför vet arkeologerna inte exakt hur gammalt det är eller hur många människor som ligger begravda. Det kan finnas både skelett och brända ben från de döda i röset.

Fellingsbrobygden

Redan på forntiden odlade människor den bördiga Fellingsbroslätten. Under 1500- och 1600-talen började trakten att förändras. Där anlades omkring 25 hammarsmedjor och stora bruksherrgårdar byggdes. I hammarsmedjorna förädlades järn som kom från små hyttor i Bergslagen. 1857 byggdes järnväg mellan Örebro och Arboga och Fellingsbro stationssamhälle började växa fram.

Några kilometer norrut ligger Fellingsbro kyrka och sockencentrum. Kyrkan har medeltida anor. Att Fellingsbro varit en rik bygd avspeglas i den ovanligt stora kyrkan – en av länets största. I sockencentrumet ingår bland annat skola, klockargård och komministergård.

Fellingsbro kyrka och sockencentrum

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Fornlämningsnr: Fellingsbro 36 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fornlämning
Skulsta röse är en fornlämning och skyddas av kulturmiljölagen (1988:950). Det är enligt denna lag förbjudet att ändra eller skada en fornlämning.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss