Skyfallsliknande regn i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Hidinge nya kyrka

Hidinge nya kyrka

Hidinge nya kyrka byggdes mellan 1865 och 1869. Den nya kyrkan ersatte då den mindre, medeltida kyrkan som ligger ett par kilometer österut. Den nya kyrkan uppfördes i nygotisk stil och har än i dag en välbevarad interiör.

Den medeltida kyrkan, Hidinge gamla kyrka, var alldeles för liten och en ny kyrka behövde byggas. Brukspatron Per Hinnersson skänkte mark invid landsvägen mellan Örebro och Karlskoga. Platsen utmed dåtidens landsväg samt gränsen mellan slätt- och skogsbygd var en lämplig plats att uppföra en ny kyrka.

Nygotisk kyrka

Den nya kyrkan ritades av arkitekt Carl Lundmark med viss hjälp av arkitekt Fridolf Wijnbladh, båda från Örebro. Kyrkan uppfördes mellan 1865 och 1869 och det blev en stor nygotisk kyrka med rektangulär plan och korsarmar i norr och söder. I öster finns det välvda, femsidiga, fönsteromslutna koret.

Taket är lagt i skiffer och kalkstensväggarna som ursprungligen var putsade är nu slammade. De långsmala fönstren är blyspröjsade.

Kyrkans inredning

Den nygotiska stilen går genom även i kyrkans inredning. Altarring, predikstol och psalmnummertavlor har en snidad nygotisk dekor i ek. Långhuset täcks av ett brutet trätak med synlig takstol. Ursprungligen var den målad i en avvikande färg.

Altaret var tidigare utsmyckat med ett ekkors men den nuvarande altaruppsatsen är i nygotisk stil med jugendprägel är från 1915. Istället för ekkorset tronar nu en Kristusbild utförd av bildhuggaren Charles Falk på det närbelägna Lanna stenhuggeri.

Orgeln byggdes 1872 av E.A. Setterqvist, Örebro.

Mer om länets kyrkor finns att läsa i boken: Kyrkor i Örebro län, Estrid Esbjörnson/Örebro läns museum, 2000.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Stift: Strängnäs stift

Församling: Hidinge socken och församling

Skyddad enligt lag
Kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser som tillkommit före 1940 är skyddade enligt kulturmiljölagen (1988:950).

Hitta hit

Fler besöksmål

Alldeles intill kyrkan ligger naturreservatet Lekeberga-Sälven, med ett spännande ravinlandskap.

Läs mer och se filmen om Lekeberga-Sälven

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss