Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Örebro teater

Örebro teater ligger alldeles intill Storbron och Svartån, mitt i centrala Örebro. Teatern byggdes år 1853 men återuppfördes delvis efter en brand på 1880-talet.

Örebro teater invigdes år 1853 och var då Sveriges näst största teaterlokal. Endast Operan i Stockholm var större. Huset gav för första gången örebroarna en stor samlingslokal. För att finansiera uppförandet av byggnaden erbjöds örebroarna att teckna aktier. Teatern är byggd i en arkitekturstil som kallas senempir. För ritningarna stod bröderna Hjalmar och Fridolf Wijnbladh. Teatern låg i byggnadens mittparti. I de lägre flyglarna fanns teaterkällare, servering och tidningsredaktion med tryckeri.

Återuppförd efter brand

År 1877 brann Örebro teater för första gången. Skadorna var små och byggnaden reparerades snabbt. Fem år senare, 1882, härjades teatern av en mer omfattande brand. Teatersalongen och inredningen totalförstördes. När salongen återinvigdes år 1889 hade den fått ett helt nytt utseende med bland annat två logerader istället för tre. Under 1960-talet en genomfördes totalrenovering. Salongen återställdes i sitt 1880-talsskick, medan fasaden fick tillbaka det utseende den haft före branden.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Text

Hitta hit

Fakta

Örebro teater är skyddad som byggnadsminne.

Skyddad år: 1969.

Ägare: Länsgården.

Riksintresse:
Byggnaden ingår i den del av centrala Örebro som utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården, Centrala Örebro (T 20).

Örebro teater i Riksantikvarieämbetets 
bebyggelseregister Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss