Rosta

Bostadsområdet Rosta är ett av Sveriges bästa exempel på efterkrigstidens byggande av välfärdssamhället. De stjärnformade hyreshusen var arkitekterna Backström & Reinius egen uppfinning. Både lägenheterna och kringmiljön planerades noga för att skapa en god och trygg miljö, anpassade för att underlätta hushållsarbetet såväl som barnens lek.
Örebros första bostadsområde
Stjärnhusen i Rosta byggdes under åren 1948-52 av det nybildade kommunala allmännyttiga bostadsbolaget Stiftelsen Hyresbostäder (nuvarande Örebrobostäder, ÖBO). En viktig drivkraft i byggprojektet var den socialdemokratiske politikern Harold Aronsson, som även hade en viktig position i stiftelsen. Man bjöd in till en arkitekttävling och det vinnande förslaget kom från stockholmsarkitekterna Sven Backström och Leif Reinius. Området kom att uppmärksammas i hela landet och även internationellt för sina nya och uppfinningsrika lösningar.
Stjärnhuset
Det förslag som Backström & Reinius presenterade bestod av deras egna uppfinning, stjärnhuset. Tre huskroppar sammanfogades med ett gemensamt trapphus. På så sätt uppstod en stjärnformad plan. Stjärnhusen hade tidigare byggts i Gröndal i Stockholm. Här i Rosta utvecklade arkitekterna sin stjärnhusidé vidare. Husen sattes samman till två långa, halvöppna slingor som omsluter två större parker. Stjärnhusplanen skapade även små, intima gårdar närmast intill husen.
2-rum och kök vanligast
Husen byggdes i tre våningar med delvis inredda vindar. Formspråket var traditionellt, med sadeltak, tvåluftsfönster och ljusa gavelhörn och fönsterinramningar. De spritputsade fasaderna färgsattes av en dansk arkitekt. Genom att variera stjärnuddarnas längd kunde arkitekterna variera lägenheternas storlek. Totalt byggdes 1340 lägenheter i området, från 1 rum och kokvrå till 5 rum och kök. Vissa av de lite större lägenheterna hade även ett uthyrningsrum, ett rum med egen ingång från trapphuset. Tyngdpunkten lades på 2- och 3-rumslägenheter. Flest var 2-rummarna, mer än hälften av det totala antalet lägenheter bestod av 2 rum och kök.
Barnfamiljerna i centrum
Barnfamiljerna var den viktigaste målgruppen och de hade förtur i bostadskön. I området fanns från start flera lokaler med olika barnverksamheter och här öppnade Sveriges första ungdomsgård. I områdets parker byggdes många lekplatser, tennisbana, fotbolls- och bouleplan samt uteplatser.
Ett höghus för ensamstående
I området byggdes även ett så kallat punkthus, ett 11 våningar högt hus som kom att bli stadens först höghus. I linje med tidens stora debattfråga, hur man bäst avlastade den yrkesarbetande husmodern i hemmet, fanns från början planer på ett kollektivhus samt hembiträdesvåningar i området. Det höghus som till slut byggdes, var dock inte tänkt för pigor utan för ensamstående. Huset innehöll därför enbart smålägenheter på 1 rum.
Trafik och service
Inom området skulle all service finnas. När området var nybyggt fanns till exempel skola, daghem, panncentral, tvättcentral, kemtvätt samt en rad olika butiker. Trafiken leddes in via två mindre gator, planerade för att omöjliggöra alltför höga hastigheter. Under 60-talet hade trafiken ökat markant och blev alltför livlig inuti området. Problemet löstes genom att biltrafiken leddes om till en nybyggd gata på husslingornas utsida. Samtidigt byggdes även fler parkeringsplatser i området.
Dags för ansiktslyftning
Under 1980-talet var området i behov av upprustning och en renovering startades. Efter en första provetapp utvärderades åtgärderna. Stark kritik strömmade in från vitt skilda håll om att åtgärderna var för ingående och skadade bebyggelsens ursprungliga karaktär. I den fortsatta renoveringen togs därför större hänsyn till områdets kulturhistoriska värden. Till exempel togs särskilda hissar fram för att passa i områdets speciella trapphus. De installerades i ungefär var tredje uppgång. Höghusets smålägenheter slogs samman till två rum och kök och används idag som äldreboende. Under 1990-talet byggdes ett flertal små friliggande tvättstugor runt om i området liksom ett sophus på varje förgård.
Från barnfamiljer till ensamstående
Sedan bostadsområdet byggdes har både samhället och våra krav på standard ändrats. En lägenhet på 2 rum och kök anses idag för liten för en barnfamilj. De välplanerade lägenheterna som byggdes för barnfamiljer har istället tagits över av unga par och singlar. Nästan ¾ av det totala antalet boende i området består kring år 2010 av ensamstående.
Kontakt
-
Mia Geijer
E-post till Mia Geijer
Telefon 010-2248463
-
Jonas Jansson
Antikvarie
E-post till Jonas Jansson
Telefon 010-2248468
-
Kristofer Sjöö
Antikvarie
E-post till Kristofer Sjöö
Telefon 010-2248276
Serviceinformation
Fakta
Byggt: år 1948-52
Stjärnhus: 130 st
Lägenheter: 1 589 st (ursprungligen 1 340 st)
Riksintresse
Bostadsområdet Rosta ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården, Rosta (T 21).
Karta
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.