Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Torshammarsbackens treudd

Torshammarsbackens treudd

Den tresidiga stensättningen vid Torshammarsbacken är en av Närkes största treuddar.

Treudden är en grav som är från järnåldern. Det är inte den vanligaste formen av grav men man kan hitta den lite här och där. Dess tresidiga kanter är lite insvängda.

Torshammarsbacken

Torshammarsbackens treudd ligger i en skogsglänta bakom en lada i Torsborg. Det är en av Närkes största treuddar och dess sidor är 20 meter. Stenarna är i kanterna är ungefär 0,5 till 1 meter stora. Det har funnits tre resta stenar i spetsarna men det är bara en sten som idag fortfarande står upp. Det finns en till treudd som är något mindre och den ligger nordöst om den stora. Den ligger inne bland husen.

Spöken och otyg

Förr i tiden pratades det mycket om att det spökade vid Torshammarsbacken. Den som gick förbi när det var mörkt fick "otyg" med sig hem. Att ta av sig ytterplaggen i farstun var ett sätt att bli av med otyget.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Fornlämningsnr: Stora Mellösa 14 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fornlämning
Treudden är en fornlämning och skyddas av kulturmiljölagen (1988:950). Det är enligt denna lag förbjudet att ändra eller skada en fornlämning.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss