Örebro rådhus

Örebro rådhus är ett unikt exempel på den nygotiska arkitekturen, ritad av Örebros första stadsarkitekt Fridolf Wijnbladh.

Ett nytt rådhus i Örebro

Natten mellan den 23 och den 24 mars 1854 härjade en stadsbrand i Örebro. 1 200 personer av stadens 5 000 invånare förlorade sina hem. Nästan allt var byggt av trä. Branden var början till det som skulle bli en ny modern stad. Stadsplanen bestämdes 1854 och den hade raka gator och vid Drottninggatan och Stortorget byggdes eleganta stenhus. Ett förslag väcktes om att bygga ett större rådhus som också skulle innehålla stadens tekniska skola. Byggnaden var till stor del klar 1863. Tekniska skolan flyttade ut under början av 1900-talet. Borgmästaren bodde kvar i byggnaden till 1933. Polisen fanns också tidigare i byggnaden och flyttade ut 1958. Under 1980-talet blev byggnaden helt Örebro kommuns förvaltningsbyggnad.

Arkitekten

Fridolf Wijnbladh (1826–1872) är en av de viktigaste arkitekterna i Örebro. Han var Örebros första stadsarkitekt från 1854. Han skapade stadsplanen som efter branden 1854 fortfarande utgör grunden för centrala Örebro. Han skapade många av byggnaderna som byggdes efter branden, bland annat Stora hotellet, Örebro teater och Örebro rådhus. Wijnbladh var stadsarkitekt i Örebro fram till oktober 1872.

Nygotiken

Rådhusets arkitekt Fridolf Wijnbladh var utbildad i Berlin. Som många andra arkitekter vid samma tid använde han sig av många olika stilar. För Örebros rådhus valde han nygotiken, då ovanligt i Sverige. Efter många år av romantisk arkitektur växte ett intresse för medeltiden och gotiken. I Sverige började nygotiken märkas i arkitekturen vid mitten av 1800-talet. Ett tidigt exempel på nygotisk arkitektur i Örebro län är Karlsdals kapell i Karlskoga, byggt under 1840-talet. Många kyrkorestaureringar under mitten av 1800-talet gjorde nygotiken populär och stilen användes framförallt inom kyrkobyggandet. Andra exempel på nygotiska byggnader i Europa är Houses of Parliament i London, byggt 1840–1865. Örebro rådhus är en unik byggnad i Sverige, framförallt på grund av stilen. Som offentlig byggnad saknar den motsvarighet i landet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Text

Hitta hit

Fakta

Örebro rådhus är skyddat som byggnadsminne.

Skyddat år: 2017.

Ägare: Örebroporten Fastigheter AB.

Riksintresse: Byggnaden ingår i den del av centrala Örebro som utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården, Centrala Örebro (T 20).

Örebro rådhus i 
Riksantikvarieämbetets 
bebyggelseregister Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Örebro rådhus ligger vid Stortorget i centrala Örebro

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss