Bron i Åtorp
.jpg)
I Åtorp finns länets längsta och vackraste stenvalvsbro. Med hela fem spann leder bron den gamla Letstigen över Letälvens vatten.
Länets längsta stenvalvsbro
Sedan 1817 leder en imponerade stenvalvsbro över älven, Letälvsbron. Bron med sina fem spann är den längsta och bäst bevarade stenvalvsbron i Örebro län. Vid östra brofästet finns inskriptioner från 1751, vilka förmodligen syftar på en tidigare träbro som låg en bit norrut.
Ett gammalt vadställe
Här i Åtorp har landsvägen korsat älven under lång tid, tidigast fanns här ett enkelt vadställe. Den gamla Letstigen finns belagd i skrifter från 1520-talet. Under medeltiden fanns här i närheten ett kapell, där resande kunde stanna och be en bön mot alla faror längs den fortsatta färden. Samhället Åtorp växte fram kring den nya kyrkan, Nysunds kyrka, som började byggas under 1600-talets början (läs mer om Nysunds kyrka). Namnet Åtorp, nämnt i skrifter redan på 1500-talet, visar att Letälven tidigare har kallats för å.
Vägar och broar genom historien
De äldsta färdvägarna gick på åskrön och längs vattendrag. Det var ofta lättare att ta sig fram på vatten än på land. Allra bäst gick det att färdas vintertid på snö och is. Över rinnande vatten tog man sig med hjälp av flottar och färjor och över sankmarker lade man kavelbroar av ris och trästockar. Senare började man bygga broar av trä, kanske redan på vikingatiden. På 1600-talet förbättrades de viktigaste vägarna så att man kunde resa med häst och vagn. Stenvalvsbroar blev vanliga på 1700-talet och byggdes under hela 1800-talet. Omkring 1900 började man bygga broar i betong. På 1950- och 60-talet hade bilen blivit vanlig och de stora vägbyggena tog fart, det var nu det moderna vägnätet byggdes.
Kontakt
-
Jonas Jansson
Antikvarie
E-post till Jonas Jansson
Telefon 010-2248468
-
Anders Kritz
E-post till Anders Kritz
Telefon 010-2248469
Serviceinformation
Fakta
Längd: 98 meter
Bredd: 7 meter (mitten)
Fornlämning
Stenvalvsbron i Åtorp är en fornlämning och skyddas av kulturmiljölagen (1988:950). Det är enligt denna lag förbjudet att ändra eller skada en fornlämning.
Fornlämningsnr: Nysund 2:1
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.