Före detta Varmbadhuset
.jpg)
Det före detta varmbadhuset i Örebro ligger på Nikolaigatan 8 och byggdes år 1899. En simhall tillkom under 1920-talet. Byggnaden fungerade som badhus fram till 1988. Därefter har en rad olika verksamheter inrymts i byggnaden.
Frågor kring bad och hygien var ett stort diskussionsämne vid tiden kring sekelskiftet 1900. Örebros första varmbadhus uppfördes 1899 efter ritningar av arkitekten Anders Lindstedt. Badhuset innehöll karbad för damer och herrar samt bastubad med tillhörande bassäng. Badinrättningarnas funktion kom under 1900-talets början successivt att förändras från hygieninrättningar mot motionsanläggningar, så blev det också i Örebro. 1924 ritade stadsarkitekten Georg Arn ett förslag till ombyggnad av varmbadhuset. Förslaget innehöll förutom en simhall även tennisbana och en bowlinghall, vilka dock aldrig kom att byggas.
En ny simhall
Den nya simhallen invigdes 1928. Den var då en av Nordeuropas största anläggningar i sitt slag men framförallt stadens första simbassäng för inomhusbruk. Bassängen var utformad med en yta av stålslipad cement, vilket var en byggnadsteknisk innovation för sin tid. Taket i simhallen var utfört med välvda balkar av limträ, som då var en relativt ny typ av takkonstruktion för idrottsanläggningar. Simhallen gavs en påkostad utformning med bl a trappor av marmor. Den södra väggen dekorerades av freskmålningen ”Segraren”, utförd av den kände konstnären Gunnar Torhamn. Han utförde också väggmålningarna i badmästarens tjänsterum och relieferna på skorstensbasen i entrén från Nikolaigatan.
Badhus fram till 1986
År 1936 övergick Varmbadshuset i kommunens ägo. Då genomfördes en radikal ombyggnad av anläggningen, bl a för att anpassa exteriören från 1899-års byggnad till den yngre simhallsbyggnadens enkla arkitektur. Ombyggnaden gjordes efter ritningar av Georg Arn. Byggnaden fick också en tredje våning. Under 1950 genomfördes ytterligare en ombyggnad, då bl a simbassängen avdelades och huvudentrén flyttades till Fabriksgatan. 1973 upphörde den offentliga badverksamheten, men anläggningen brukades för simundervisning fram till 1986. Därefter har byggnaden inrymt flera olika verksamheter, vilket medfört att bassängerna byggts över.
Ett av få bevarade 20-talsbadhus
Simhallsbyggnadens fasad mot Nikolaigatan är ett karakteristiskt och välbevarat exempel på 1920-talets klassiserande arkitekturstil. Med slät fasad i puts, rytmisk fönstersättning, stenportal och dekorativa fasadreliefer. Det finns endast ett fåtal simhallar från 1920-talet bevarade i Sverige.
Kontakt
-
Mia Geijer
E-post till Mia Geijer
Telefon 010-2248463
-
Jonas Jansson
Antikvarie
E-post till Jonas Jansson
Telefon 010-2248468
-
Kristofer Sjöö
Antikvarie
E-post till Kristofer Sjöö
Telefon 010-2248276
Serviceinformation
Fakta
Före detta varmbadhuset är skyddat som byggnadsminne
Skyddat år: 2003
Ägare: Privat
Riksintresse
Byggnaden ingår även i den del av centrala Örebro som utgör ett område av riksintresseområde för kulturmiljövården, Centrala Örebro (T 20).
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.