Aktuella vädervarningar i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Vattentornet Svampen

vattentornet svampen

Vattentornet Svampen är en av staden Örebros viktigaste symboler och räknas idag som en av landets mest betydelsefulla byggnadsverk från sin tid. Svampen byggdes under mitten av 1950-talet och används fortfarande som vattentorn. Den är även ett populärt utflyktsmål med oslagbar utsikt över staden Örebro med omnejd.

Vattentornet Svampen byggdes under åren 1954 och 1958 efter ritningar av Sune Lindström och Poul Kyhl vid AB Vattenbyggnadsbyrån. Det 58 meter höga vattentornet var nydanande både till form och konstruktion och uppfördes med en för sin tid unik betonggjutningsteknik. Hatten byggdes först nere på marken och hissades sedan upp i luften allt eftersom foten byggdes. Grunden till vattentornet sprängdes ner 10 meter i det massiva berget och kompletterades av förstärkningar ytterligare 20 meter ner i berget.

En symbol för staden Örebro

Svampen blev snabbt en symbol för staden Örebro likväl som en av Sveriges mest välkända byggnader. Den har kommit att stå modell för många liknande vattentorn på flera håll i världen, de mest kända finns i Kuwait och Saudiarabien. Svampen har alltid varit öppen för besökare under sommartid och många människor har åkt upp och tittat på den vackra utsikten genom åren. I sin funktion som vattentorn rymmer Svampens vattenreservoar 9000 kubikmeter vatten. Under dagen, då Örebros vattenkonsumtion är som störst, förbrukas en viss del av vattenmängden i reservoaren. Reservoaren fylls sedan på under natten.

Nationell och internationell uppmärksamhet

Svampen i Örebro byggdes under den dynamiska perioden efter andra världskriget, den tid då Sverige intog en internationell tätposition inom arkitektur, formgivning och samhällsbyggande. Under denna period manifesterar sig Örebro starkt inom dessa områden. Rosta och Baronbackarna blev snabbt milstolpar inom svenskt bostadsbyggande, vilka båda väckte internationellt intresse. Medborgarhuset på Söder och vattentornet Svampen, räknas idag till de främsta exemplen på svensk modernistisk arkitektur, även dessa två har väckt internationell uppmärksamhet.

Form och konstruktion samspelar

Svampen är ett kvalificerat exempel på sin tids experimenterande inom form och konstruktion, där den nya tekniken varit en viktig förutsättning för det slutgiltiga utseendet. Formuttrycket förstärks mycket effektfullt av fasadytans två gråskalor i vertikala reliefer. Svampen står därför som symbol, inte bara för staden Örebro, utan även för sin tids starka framtidstro och medvetna samhällsbyggande.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Vattentornet Svampen är skyddat som byggnadsminne.

Skyddat år: 2005

Ägare: Örebro kommun

Vattentornet Svampen i Riksantikvarieämbetets 
bebyggelseregister Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss