Före detta biografen Röda kvarn
Den före detta biografen Röda Kvarn på Storgatan 21 växte fram för nöjeslivet under 1900-talets första årtionden. Den påkostade och rikt utsmyckade lokalen vittnar om vilken betydande roll biograferna hade vid denna tid.
Biografen byggdes 1917 av Skandinaviska Filmcentralen efter ritningar av arkitekten Vilhelm Renhult. Han var en av de mest centrala arkitekterna i Örebro under 1900-talets första årtionden. Biografen fick namnet ”Imperial”. Efter en stor ombyggnad 1927 ändrades namnet till ”Biografteatern Röda Kvarn”. Skandinaviska Filmcentralen blev år 1922 Svensk Filmindustri, ”SF”, som drev biografen ända tills den lades ner i september 1988.
Byggdes om efter tio år
År 1927 byggdes biografen om efter ritningar av arkitekten Joel Lundeqvist. Utvändigt ändrades bara entrén medan biografen invändigt förnyades i sin helhet. När biografen byggdes om skapade Lundeqvist en interiör som är typisk för 1920-talet, och biografer i synnerhet. Resultatet blev en interiör präglad av en lätt och luftig klassicism i 1920-talsstil med italienska referenser. Biografen fick genomtänkta rum med utblicksmotiv i vestibulen och illusoriska italienska scenerier av landskap i skenperspektiv i salongen. Det bildade en stilmässigt sammanhållen interiör av stort arkitektoniskt värde. Formspråket förstärks av detaljer som målningar i taket och trappräcken i smide. Interiören har efter Lundeqvists ombyggnad i huvudsak bevarats oförändrad.
Biografen hade stor betydelse
Utvändigt är byggnaden i stort sett oförändrad sedan 1917. Biografen är ett värdefullt exempel på Vilhelm Renhults arkitektur. Det finns en påkostad gestaltning av nedre våningen och en rymlig foajé på andra våningen. De vittnar om att biograferna vid spelade en betydande roll i stadens sociala liv.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Före detta biografen Röda kvarn är skyddad som byggnadsminne.
Skyddad år: 2003
Ägare: Privat
Riksintresse: Byggnaden ligger i den del av centrala Örebro som utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården, Centrala Örebro (T 20).
Hitta hit
Kontakt
-
Mia Geijer
Antikvarie
E-post Mia.Geijer@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248463
-
Elise Höglund
Antikvarie
E-post elise.hoglund@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248489