Hidinge gamla kyrka
Hidinge kyrka ligger i ett öppet, flackt jordbrukslandskap. Kyrkan har en stark medeltida prägel. Den ger därför en god bild av hur många av länets medeltida kyrkor kan ha sett ut innan de byggdes om och förstorades för att möta nya tiders krav.
En av länets minsta kyrkor
Hidinge gamla kyrka är en av Närkes minsta kyrkor och har mycket kvar av sin medeltida karaktär. Kyrkan byggdes någon gång under 1100-talet eller tidigt 1200-tal. Koret var från början smalare men har senare breddats. I slutet av 1600-talet tillfogades ett timrat torn i väster, vilket senare rivits. Fönstren har förstorats i ett par omgångar, senast år 1820.
Kyrkan är en så kallas salkyrka med rektangulär plan, murad i sten. Ytterväggarna är tunt vitslammade och det branta taket är täckt med spån. De invändiga valvmålningarna är troligen från 1500–1600-talen. Kyrkans sydportal har kvar sin medeltida prägel med de för den romanska arkitekturstilen typiska små muröppningarna och runda bågar. Den järnbeslagna dörren är troligen från åren kring 1200.
Kyrkan övergavs
Sedan Hidinge nya kyrka stod klar 1869 lämnades den gamla kyrka åt sitt öde och inventarierna auktionerades ut. Först under 1920- och 1930-talen renoverades kyrkan och återinvigdes som gudstjänstlokal. En del av den ursprungliga inredningen har kunnat föras tillbaka. Bänkinredningen är från 1930-talet efter förebild från en bevarad dörr från de ursprungliga bänkraderna. Den bevarade ursprungliga dörren sitter idag i kyrkvärdsbänken till höger i koret.
Mer om länets kyrkor finns att läsa i boken: Kyrkor i Örebro län, Estrid Esbjörnson/Örebro läns museum, 2000.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Stift: Strängnäs stift
Församling: Hidinge församling
Skyddad enligt lag
Kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser som tillkommit före 1940 är skyddade enligt kulturmiljölagen (1988:950).
Hitta hit
Fler besöksmål
I närheten av kyrkan ligger naturreservatet Lekeberga-Sälven, med ett spännande ravinlandskap.
Läs mer och se filmen om Lekeberga-Sälven
Kontakt
-
Elise Höglund
Antikvarie
E-post elise.hoglund@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248489
-
Michael Thörne
Antikvarie
E-post michael.thorne@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248498