Loka brunn

Loka brunn_kungsköket

Loka brunn är en av Sveriges mest kända kurorter. Loka brunn har varit kurort sedan 1720 och fick kungliga privilegier 1759. Kurorten var känd för sin välgörande gyttja och sitt hälsobringande brunnsvatten. Loka brunn är fortfarande en kurort, idag med spa och modernt badhus. På platsen finns även ett Kurortsmuseum och många spännande byggnader.

Byggnader från 1700-tal till 1900-tal

Brunnsområdet ligger mellan sjöarna Norra och Södra Loken. Tack vare att platsen och brunnen har använts kontinuerligt i nästan 300 år finns det flera spännande byggnader på området som visar på byggnadsskicket från 1700-talet fram till sent 1900-tal.

Här kurerade kungen sin hälsa

Brunnen var populär bland kungligheter och kung Adolf Fredrik, drottning Lovisa Ulrika och Gustav III besökte brunnen på 1700-talet för att kurera sin hälsa. Förutom kungligheter så besökte människor ur överklassen platsen. Man besökte inte kurorten enbart för hälsans skull utan man åkte även dit som turist för att umgås med likasinnade och äta god mat. Men det fanns även plats för de mindre bemedlade och sjuka och besökarna delades upp i olika klasser och i olika byggnader.

Eget fängelse

På brunnen drack man av vattnet, fick gyttjemassage och badade i laggade badkar. På kurorten fanns också läkare och ett välfyllt brunnsapotek. Under en period fanns även ett brunnshäkte vid Loka då man hade en egen ordningsstadga och hade rätt att döma gäster som bröt mot denna.

Loka brunn idag

Idag kan man ta del av hur det såg ut på brunnsapoteket och i de gamla badinrättningarna genom att besöka Kurortsmuseet som är inrättat i fyra av de äldre byggnaderna på området. Man får även ta del av kurortshistoria som sträcker sig från 1600-talet och fram till idag. På området finns det en kryddträdgård i 1700-talsstil. I trädgården odlas bl.a. medicinalväxter. Det har funnits en trädgård på platsen sedan 1700-talet, dock inte med samma utseende som idag. Den tidigare trädgården uppfördes under Adolf Fredrik och Lovisa Ulrikas tid på Loka brunn. Då växte det mest fruktträd och bärbuskar i trädgården. Även Gustav III var intresserad av växter och kallade sig själv för Lokas trädgårdsmästare.

Några av byggnaderna

Kungsköket byggdes 1761 inför kung Adolf Fredriks besök. Huset byggdes till 1905. Byggnaden har en korsvirkeskonstruktion och är putsad med en vit spritputs och har ett skiffertak. Kungsköket har tidigare bl.a. använts som terapilokal för 2:a klass besökare. Numera ingår byggnaden i Kurortsmuseet.

Brunnskyrkan byggdes 1824 och är byggd i empirestil. Det är den tredje kyrkan som uppfördes på området. Utvändigt är den rödmålad medan interiören är ljus med marmoreringsmålningar. Kyrkan var från början vitmålad. Idag är kyrkan en populär bröllopskyrka.

Vid kyrkan finns även Vattensalongen där man kan dricka vatten från brunnen. Från början ”drack man brunn” i byggnader som låg i anslutning till källan, men senare byggdes vattensalongen i anknytning till kyrkan. Man drack från brunnen två gånger om dagen och efteråt gick man på promenad. Om vädret var dåligt gick man promenaden inomhus i salongen eller i kyrkan.

Alkvettern, Prästgården och Rockesholm är alla rödfärgade träbyggnader med skiffertak. Byggnaderna uppfördes av gäster på slutet av 1700-talet samt i början av 1800-talet. Idag rymmer byggnaderna det intressanta Kurortsmuseet.

Stora Societetshuset byggdes 1913 och är en putsad byggnad som präglas stilmässigt av både jugend och nationalromantik. Arkitekten bakom byggnaden hette G R Ringström. Byggnaden hade en stor betydelse för sällskapslivet på kurorten då det var dit 1:a klass besökarna, de finaste gästerna, gick för att umgås. Det var här man spelade musik, dansade och gjorde nya bekantskaper. Idag finns restaurang och salonger i byggnaden.

2:a klass besökarna fick gå till Lilla Societetshuset som byggdes 1914, även det av G R Ringström. Idag används byggnaden som konferensanläggning och hotell.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Text

Hitta hit

Fakta

Loka brunn är ett område av riksintresse för kulturmiljövården (T 42).

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss