Centralpalatset

Centralpalatsen med parken och Svartån i förgrunden, sommar med gröna träd

Centralpalatset ligger vid hörnet Storgatan-Olaigatan i Örebro. Det är ett värdefullt exempel på de nya kombinerade affärs- och bostadshus som uppkom kring sekelskiftet 1900. Precis som andra centralpalats uppfördes detta med butikslokaler i bottenvåningen och kontorslokaler och bostäder i de övre våningarna.

Centralpalatset ligger på hörnet Olaigatan/Storgatan i centrala Örebro. Det byggdes 1911–1913 efter ritningar av två lokala arkitekter, Albert Jonsson och Elis Werner. Husets utformning kan karakteriseras som övergång mellan jugend och nationalromantik. Byggnaden är i sex våningar med fasader i röd puts och bottenvåning i sten. Hörnen markeras med torn. Genom flera våningar finns burspråk och balkongerna har dekorativa järn- och stenräcken.

Ett modernt hus

Centralpalatset var för sin tid ett mycket modernt bostads- och butikshus. Redan från början fanns det en bank, en biograf och en ”automatrestaurang”. I gårdshuset fanns ett ”automobilgarage”. Standarden i lägenheterna var hög. I köken fanns ved- och gasspisar med gasstekugnar, diskbänkar av kopparplåt och kall- och varmvatten. I alla våningar fanns toaletter och väl inredda badrum. Dessutom hade man en slags centraldammsugare med fläkt och motor, som sög ut dammet.

Påkostad utformning

Den höga standarden avspeglas också i inredningsdetaljerna. Trapphusen är dekorerade med måleri och fint utformade snickerier. I trapphusen finns hissar, med dekorativt smide och hisskorgar i ädelträ. Också i lägenheterna finns påkostade inslag, till exempel öppna spisar. Genom sin storlek och påkostade utformning saknar Centralpalatset motstycke i Örebro. Det speglar, tillsammans med många storslagna hus längs Storgatan, den moderna stenstadens genombrott i Örebro. Byggnaden har under närmare ett sekel innehållit bostäder, affärer och kontor.

Adolf Lindgren – byggherren

Det var Adolf Lindgren (1864–1938) som byggde Centralpalatset. Formell byggherre och ägare var AB Centralpalatset, men han var där dominerande aktieägare. Adolf Lindgren var född i Knallebygden i Västergötland och kom till Örebro som 21-åring 1885.

Adolf Lindgren blev en framgångsrik företagare och fick en mycket stark social position i samhället, bland annat som kommunal- och riksdagspolitiker. Han lever i Örebro vidare genom Centralpalatset och sin stipendiestiftelse, ”Adolf Lindgrens stiftelse”. Lindgren testamenterade hela sin förmögenhet till stiftelsen, som i huvudsak ger stipendier för att stödja ungdomars utbildning.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Centralpalatset är skyddat som byggnadsminne.

Skyddat år: 1976 och 2019

Ägare: Adolf Lindgrens stiftelse

Riksintresse:
Byggnaden ligger även i den del av centrala Örebro som utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården, Centrala Örebro (T 20).

Centralpalatset i 
Riksantikvarieämbetets 
bebyggelseregister Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss