Lindesbergs tingshus
Det före detta tingshuset i Lindesberg är ett utmärkt exempel på sen 1800-talsstil i kombination med 1950-talets ideal.
Historia
Vid stadsbranden 1869 förstördes större delen av Lindebergs stadskärna. Bland annat rådhuset och sockenstugan med tingssal. Återuppbyggnaden av staden påbörjades direkt. Kyrkan invigdes 1872. Den nya staden behövde ett nytt tingshus och en kommitté tillsattes. Finansieringen var ett problem men till slut satsade Linde landskommun och Lindes sparbank medel. Det nya tingshuset invigdes 1895. Byggnaden hade lokaler för tingsrätt samt för Linde landskommun och Lindes sparbank. 1923 flyttade banken och kommunens kontor till nya lokaler. 2005 lades domstolsverksamheten i Lindesberg ned. Byggnaden har efter det bland annat använts för utbildning.
Arkitekten
Arkitekten Theodor Dahl (1858–1897) ritade den nya tingshusbyggnaden i Lindesberg. Theodor Dahl var född i Stockholm och utbildade sig på Konstakademin i Stockholm. Han arbetade som arkitekt i Köping fram till sin död 1897. Han ritade ett tjugotal byggnader i Köping efter stadsbranden, bland annat Gamla apotekshuset som blev byggnadsminne 1988. Theodor Dahl ritade flera tingshus, förutom i Lindesberg även bland annat i Köping och Kolbäck.
Tingshusbyggnaden
Tingshuset i Lindesberg invigdes 1895. Byggnaden har en fasad mot gatan som är uppdelad i tre delar. Den mittersta delen var domstolen med tingssalen bakom de fem höga fönstren. De yttre delarna var sparbankens (södra delen) och kommunens lokaler (norra delen). Byggnadens stil kallas historicism. Denna stil var vanlig i Europa och Sverige under de sista decennierna under 1800-talet. Under 1950-talet gjordes en ombyggnad av tingshuset vilken mest påverkade inredningen. Lindesbergs stadsarkitekt Bernt Wrange ansvarade för ombyggnaden. Det mesta av inredningen och utsmyckningen från 1890-talet togs bort. Den nya inredningen fick höga kvaliteter och präglades av nya ideal från 1950-talet. Dessa ideal präglas av stramare stil jämfört med den äldre med kassettak, målningar och paneler. Byggnadens yttre lämnades relativt oförändrad. Ombyggnaden är en av årsringarna som är viktig för byggnadens historia och byggnadens värde.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Lindesbergs tingshus är skyddat som byggnadsminne.
Skyddat år: 2017.
Ägare: Hamre Hus AB.
Lindesbergs
tingshus i
Riksantikvarieämbetets
bebyggelseregister Länk till annan webbplats.
Hitta hit
Kontakt
-
Elise Höglund
Antikvarie
E-post elise.hoglund@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248489
-
Michael Thörne
Antikvarie
E-post michael.thorne@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248498
-
Mia Geijer
Antikvarie
E-post Mia.Geijer@lansstyrelsen.se
Telefon 010-2248463