Käldänge

Man kan ana av namnet att Käldänge (kälde = källa) är ett ovanligt blött änge. På våren står delar av änget under vatten, vilket ger det karaktären av ett lövkärr. I änget hittar du många spännande växter av vilka en del inte är så vanliga på Gotland.
Närmare 150 arter kärlväxter har påträffats i Käldänge. Till de dominerande arterna i de skuggigare och fuktigare delarna av änget hör bland annat humleblomster, midsommar-blomster, smörblomma, ängsruta och ängssyra. På de mer öppna delarna är ljuskrävande arter som mandelblom, brudbröd, höskallra, svinrot, klasefibbla, vänderot, krissla och ängsvädd vanliga. Här växer också orkidéer som krutbrännare, nattviol och brudsporre. I reservatet förekommer också en del mindre vanliga arter som blodtopp (talrik), gökblomster, korskovall, myska och desmeknopp.
Blodtoppblomvecklaren är en liten fjäril som förekommer här i Käldänge. Dess larver lever i blomman av blodtopp, och arten är i Sverige påträffad endast på ett 20-tal platser på östra Gotland!
Både änget och den omkringliggande lövskogen är rik på fåglar, inte minst hålhäckande arter som talgoxe, blåmes, nötväcka, halsbandsflugsnappare, stare och skogsduva. Både större och mindre hackspett ses regelbundet i änget.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För allas trivsel och för att bibehålla reservatets natur– och kulturvärden är det viktigt att alla besökare visar hänsyn. Utöver allemansrätten är det inte tillåtet att:
- Föra motordrivet fordon,
- bryta kvistar eller på annat sätt skada levande eller dött träd eller buske,
- plocka eller gräva upp växter,
- göra upp eld,
- tälta.
Serviceinformation
Fakta
Skyddsår: 1996
Socken: Etelhem
Karaktär: Ett gotländskt änge
Areal: 6 hektar
Markägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen i Gotlands län
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000
Hitta hit
Hitta hit
Käldänge ligger ca 1,4 km öster om Garda k:a. Infartsvägen (strax norr om avtagsvägen till Lau/När) skyltad Käldänge Naturreservat
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.