Hejnum Kallgate

Väddnätfjäril

Hejnum Kallgate är Gotlands största rikkärr. Naturreservatet är bara en liten del av hela kärret, men tanken är att reservatet ska bli större i framtiden.

Mellan två högre liggande hällmarker och en strandvall ligger det stora våtmarksområdet Hejnum Kallgate. Markerna växlar mellan öppna rikkärr, betespräglade skogar och tätare sumpskog. Här och var tränger grundvatten upp i källor som rinner vidare i bäckar genom området. Det går betesdjur i stora delar av rikkärret. Det gör att många sällsynta växter trivs här, bland annat brun ögontröst som i hela världen bara finns på Gotland.

Paradarten i Hejnum Kallgate är den sällsynta fjärilen väddnätfjäril. Här har den sin största förekomst i Sverige. Väddnätfjärilen lägger sina ägg på undersidan av bladen på ängsvädd, en vackert blå blomma som trivs i dessa fuktiga, kalkrika marker. Men för väddnätfjärilen räcker det inte med ett bra fortplantningsställe; den behöver ett helt landskap av lämpliga livsmiljöer som den kan flytta sig emellan. På vissa platser försvinner den, för att sedan komma tillbaka flera år senare. För att bevara denna sällsynta fjäril behöver vi därför titta utanför reservatets gränser och se hela landskapet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

För allas trivsel och för att bibehålla reservatets natur– och kulturvärden är det viktigt att alla besökare visar hänsyn. I Hejnum kallgate gäller allemansrätten.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Skyddsår: 2020, utvidgat 2023
Socken: Hejnum
Karaktär: Våtmarksområde
Areal: 370 hektar
Markägare: Naturvårdsverket/Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Gotlands län
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000

Hitta hit

Hitta hit

Hejnum Kallgate ligger direkt norr om väg 147, nordost om Bäl kyrka. Reservatet nås från en parkering som är skyltad från väg 147. Från parkeringen går en vandringsled som leder till naturreservatet.

Kontakt

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss