Jobba hos oss
Länsstyrelsen är en arbetsplats med mångsidig verksamhet. Vi är en kunskaps- och tillsynsorganisation med bred kompetens inom många olika områden.
Länsstyrelsen är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Sveriges riksdag och regering fattar många beslut varje år om hur landet ska skötas. Vi på Länsstyrelsen ser till att besluten blir verklighet.
Hos oss arbetar cirka 140 personer. Vår organisation består av en länsledning, som består av landshövding och länsråd. Den operativa verksamheten svarar sex enheter för.
Vi utför vårt uppdrag och arbetar mot vår vision, Vi tar Gotland längre - i dialog och med helhetssyn, på ett professionellt sätt genom att vi är:
Öppna – Vi är tillgängliga, tydliga och lyhörda. Vi visar respekt och skapar tillit i vår kommunikation externt och internt. Vi visar förtroende för varandras mandat. Vår öppenhet bidrar till ökad kunskap, nytänkande, flexibilitet och framsynthet.
Engagerade – Vårt engagemang är en drivkraft som leder till goda resultat och kunskapsspridning. Vi ger konstruktiv feedback, sprider arbetsglädje och inspirerar andra. Det skapar ett positivt klimat, där vi samverkar för helhetssyn.
Ansvarstagande - I varje situation tar vi ansvar för dialog, helhet, resultat och vårt medarbetarskap. Vi utvecklar och förvaltar viktiga samhällsfrågor på ett sätt som leder till medborgarens förtroende och stolthet hos medarbetaren.
Vi som arbetar på Länsstyrelsen har den statliga värdegrundens principer som utgångspunkt i allt vi gör. Vi ska alltid handla utifrån alla människors lika värde, rättssäkerhet och ge god service till dig som medborgare.
Om du drivs av att ha meningsfulla arbetsuppgifter och vill medverka till utvecklingen av Gotlands län, skulle du trivas och göra nytta på Länsstyrelsen. Hos oss arbetar statsvetare, jurister, samhällsplanerare, socionomer, arkeologer, beteendevetare, veterinärer, naturvetare, agronomer med flera.
Länsstyrelsen omfattas av säkerhetsskyddslagen (2018:585). Länsstyrelsen måste därför säkerställa att personer som ska delta i säkerhetskänslig verksamhet eller tar del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter bedöms vara pålitliga ur säkerhetssynpunkt.
Om du är aktuell för en tjänst hos oss där du kan komma i kontakt med sekretessbelagda/hemliga uppgifter så behöver du genomgå en säkerhetsprövning.
Säkerhetsprövningsintervju är en del av säkerhetsprövningen. De andra delarna är kontroll av betyg, intyg och referenser samt registerkontroll.
En säkerhetsprövning ska grundas på:
- Den personliga kännedom som finns om den som prövningen gäller
- Uppgifter som framgår av betyg, intyg och referenser med mera
- Uppgifter som har framkommit vid registerkontroll (alla säkerhetsklasser) och särskild personutredning (säkerhetsklass 1 och 2)
Säkerhetsprövningen syftar till att samla så mycket information som möjligt om dig för att utifrån denna kunna avgöra om du anses vara lämplig att hantera den typ av känsliga och skyddsvärda information som befattningen kan innebära. Du ska även bedömas vara pålitlig och förväntas agera lojalt. Säkerhetsprövningen ska även komma fram till om det finns några försvårande sårbarheter.
Säkerhetsprövningsintervjun
Som ett led i säkerhetsprövningen genomförs en säkerhetsprövningsintervju. Säkerhetsprövningsintervjun kommer att beröra dina personliga förhållanden. Detta är nödvändigt för att ta reda på om det kan finnas risk för dubbla lojaliteter och medföljande intressekonflikt eller andra förhållanden som kan göra dig mer sårbar för påtryckningar.
Intervjun är inte någon vanlig rekryteringsintervju. Frågorna är mer närgångna och hela kontexten kräver en öppenhet och ärlighet på ett annat sätt än en ”vanlig” intervju. Det är viktigt att du är helt ärlig och öppen under samtalsintervjun.
Exempel på områden som kan komma att diskuteras är ditt umgänge, din ekonomi, utlandsresor, dina fritidsintressen, eventuell missbruksproblematik, kriminalitet och dina personliga egenskaper.
Den eller de som håller i intervjun har tystnadsplikt.
Vi prioriterar just nu praktikanter från programmen för nyanlända och funktionsnedsatta. Där samarbetar vi med Arbetsförmedlingen. Är du intresserad av den typen av praktik sker kontakten via Arbetsförmedlingen.