Reservatet på 130 hektar är skyddat sedan 1988 ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Norr om reservatet ligger Huseby bruk.
Vid reservatets södra del finns en parkeringsplasts. Där finns också en rastplats med möjlighet att elda och ett informationscenter. Ett fågeltorn har byggts då Husebymaden har ett rikt fågelliv.
För att utöka de odlingsbara markerna tömdes området på vatten under 1870-talet och för att hålla tillbaka vattnet från maden användes den så kallade Archimedes-skruven som fortfarande finns kvar, söder om Huseby bruk. På 1930-talet slutade man använda maden som jordbruksmark vilket fick den att växa igen. Efter hand har man återskapat våtmarken för att gynna fågellivet.
Efter återställandet av Husebymaden har många fågelarter börjat häcka här, till exempel gräsand, knipa, kricka, årta, bläsand, vigg, knölsvan, grågås, tofsvipa, strandskata, enkelbeckasin, rödbena, mindre strandpipare, sothöna, rörhöna och fisktärna.
Söndagsmorgnar i april samt de två första söndagarna i maj finns en ornitolog på plats vid fågeltornet. Då kan du bland annat få tips om sevärdheter, vilka fåglar du har möjlighet att se och låna tubkikare. Vid andra tidpunkter kan du vända dig till Turistbyrån på Huseby för eventuell guidning. Tel: 0470-75 20 97
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet
Skyddsår: 1998
Areal: 130 ha
Karaktär: Våtmark
Kommun: Alvesta
Ägare: Enskilda, kyrkan och Staten/Naturvårdsverket och Fastighetsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen i Kronoberg
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.