Vakö myr

Den 13 kvadratkilometer stora Vakö myr är en av de största kalmyrarna i Sydsverige. Myren tillhör Helgeåns avrinningsområde. Förutom myren finns här också värdefull skog, till exempel den gamla naturskogsartade gran- och bokskogen på höjden 700 meter söder om parkeringsplatsen. Myren har också ett rikt fågelliv och här kan man uppleva ett av länets största orrspel.
Under slutet av 1700-talet och 1800-talet, när all odlingsbar mark behövdes till den ständigt växande befolkningen, bosatte sig torpare på de tre största öarna - Flatön, Lundholmen och Kullen. Här bodde folk till så sent som för 100 år sedan! Idag finns inga byggnader kvar.
De tidigare åkrarna och ängarna är igenvuxna, men spåren i naturen finns kvar. I myrens utkanter finns en del gamla mossodlingar och diken från dessa. I södra delen av myren bedrevs torvtäkt fram till 1950. Många av de vattenfyllda torvgravarna finns kvar.
Sommaren 1992 drabbades nästan hela Vakö myr av en mycket stor brand. I stort sett all skog och övrig vegetation dog. Stora bränder har förekommit tidigare och de bidrar till att hålla myren öppen, vilket gynnar fåglar som ljungpipare och orre.
Under de första åren efter branden förändrades vegetationen dramatiskt. Till exempel täckte tuvullens vita blommor myren i juni 1994 så att det såg ut som ett snötäcke, där tidigare ljung hade brett ut sig. Åren därpå har blomningen varit normal igen. Alla vitmossor försvann vid branden. Långsamt har olika mossarter dykt upp igen och nu har även vitmossorna kommit tillbaka.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning exempelvis genom att gräva, borra, måla, mejsla eller på annat sätt skada
berghällar, block, levande eller döda träd eller stubbar - Framföra eller parkera fordon annat än på därför avsedd och upplåten väg eller plats
- Tälta, uppställa husvagn eller husbil
- Plocka bär, svampar, ris, örter, mossor och lavar annat än bär och matsvamp för eget behov
- Samla insekter eller andra ryggradslösa djur
- Störa djurlivet, exempelvis genom närgånget uppträdande vid
boplats eller motsvarande - Elda
- Sätta upp tavla, skylt, plakat, affisch eller därmed jämförlig
anordning - Anordna orienteringar, snitslade spår eller motsvarande
- På ett störande sätt använda radioapparat, bandspelare, musikinstrument eller därmed jämförlig anordning.
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Rastplats
-
Vandringsled
Kontakt
-
Sofia Häggberg
Handläggare
E-post till Sofia Häggberg
Telefon 010-2237380
-
Emil Persson
Naturvårdsförvaltare
E-post till Emil Persson
Telefon 010-2237360
Fakta
Skyddsår: 1998
Areal: 969 ha
Karaktär: Högmosse; Kalmyr med fastmarksholmar, kärr och kantskog
Kommun: Älmhult
Ägare: Enskilda och bolag
Förvaltare: Länsstyrelsen i Kronoberg
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.