Prästeboda
Prästeboda är en gård med djupa rötter i historien. För hundra år sedan fanns här stora hagmarker och slåtterängar. Bröderna Carl och Anders Carlsson brukade gården från 1930 fram till 1975. De vårdade Prästebodas kulturvärden med omsorg och ville att gården skulle bevaras som en gammal kulturgård. Därför donerade de fastigheten till Svenska Alliansmissionen och en del av markerna blev skyddade som naturreservat.
Prästeboda var, med småländska mått mätt, en stor gård. Det märks på byggnadernas stil och storlek. Vägen upp till gården kantas av en lönnallé och stenmurar. Mangårdsbyggnaden är från slutet av 1700-talet och gårdsmiljön är gammal och naturskön.
Inom reservatet kan man se hur landskapet har förändrats under årens lopp och stenmurar, odlingsrösen, diken och mossbeväxta husgrunder hjälper oss att ana gårdens brukningshistoria. När slåttern och betet på gården minskade började betesmarkerna successivt växa igen.
Tidigare fanns här vacker granskog, men 2005 fällde stormen Gudrun nästan all vuxen gran i reservatet. Tanken är att delar av de stormfällda områdena ska bli betesmarker med ädellövträd. Mosippa (en mycket sällsynt art), backsippa och klockgentiana har tidigare trivts i betesmarkerna men har nu minskat eller helt försvunnit och förhoppningen är att dessa arter ska komma tillbaka i större antal.
I reservatet finns också marker med skogsbryn, alsumpskog och tätare partier av ädellövskog med både äldre träd och död ved. Eftersom området har många skiftande miljöer finns här ett rikt fågelliv. Här trivs till exempel arter som kattuggla, sparvuggla, mindre hackspett, bivråk och rödstjärt.
I reservatets norra del finns en sandplatå med brant sluttning som gränsar mot Storesjön. Från krönet har man en god utsikt.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- skada naturföremål eller ytbildning, till exempel genom att gräva, borra, måla eller mejsla på berghällar och block,
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
- plocka, skada eller gräva upp ris, örter, svampar, mossor och lavar annat än plockning av enstaka exemplar samt bär och matsvamp för husbehov,
- framföra eller parkera motordrivet fordon eller släpvagn annat än på anvisad väg och iordningställd parkeringsplats (körning som behövs för
underhåll av befintliga ledningar får utföras), - elda annat än på iordningställd eldplats av förvaltaren markerad med skylt,
- sätta upp tavla, skylt, affisch eller liknande,
- bedriva tävlings-, övnings-, lägerverksamhet eller liknande utan tillstånd från förvaltaren,
- fånga eller samla in insekter, snäckor, maskar eller andra ryggradslösa djur,
- tälta eller övernatta i husbil eller husvagn
Från föreskrifterna undantas åtgärder för
vetenskaplig undersökning, som i förväg godkänts av Länsstyrelsen.
Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet
Serviceinformation
Fakta
Skyddsår: 1970, revidering 2009
Areal: 78,5 ha
Karaktär: Naturbetesmark, slåttermark, ädellövskog, blandlövskog, öppen betad strandzon
Kommun: Ljungby
Ägare: Svenska Alliansmissionen
Förvaltare: Länsstyrelsen i Kronoberg
Leder
Arnes stig
Ledmarkering: Blå
Längd: 670 meter
Gullans stig
Ledmarkering: Orange
Längd: 2,7 kilometer
Vandringsled
Ledmarkering: Gul
Längd: 1,1 kilometer
Barnvagnsvänlig