Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Rödmossen – kärr med många olika växter

OBSERVERA! Med anledning av den afrikanska svinpesten finns vissa restriktioner i naturreservatet Rödmossen.

 

Här finns flera ovanliga växter, bland annat många olika sorters orkidéer och flera olika sorters mossor. Det finns inga stigar här och det är blött, så glöm inte gummistövlarna!

En orkidé med lila blommor, närbild.

Foto: Mårten Berglind

Friluftsliv

Rödmossen är en fantastisk plats för dig som är intresserad av växter. Här hittar du blomstrande platser med färgglada örter, knotiga lövträd och gamla tallar. Från parkeringen leder en markerad stig fram till reservatet, som du sedan får ströva omkring i på egen hand. Det är blött här, så ta på dig ett par stövlar. Det är dessutom i de blötaste områdena som de mest intressanta miljöerna och växterna finns. Om du vill uppleva växtligheten när den är som störst ska du åka hit under sommaren.

Naturen

Här finns ett av Västmanlands få så kallade extremrikkärr. Det är ett kärr där det finns höga halter av mineraler, speciellt kalk. Att det finns mycket olika mineraler i marken gör att många olika sorters växter och mossor trivs här. Rödmossen är ett av de kärr i länet som har flest olika sorters växter. I området finns orkidén knottblomster som är ovanlig i hela landet. Den har bara hittats på en plats till i Västmanland. Även orkidéer som korallrot, knärot och myggblomster växer här. Andra växter som trivs i området är bland annat kärrfibbla, snip och tätört. Kalken i marken gör att mossor som rubinvitmossa, piprensarmossa och gyllenmossa brer ut sig i området. Även flera olika skorpionmossor och den ovanliga käppkrokmossan finns här.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!

Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.

Det är förbjudet att:

  • gräva, hacka, rista, måla eller på annat sätt skada jordytan eller fasta naturföremål såsom berghällar och block,
  • framföra motordrivet fordon,
  • cykla över myren, cykel får bäras,
  • fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar, samt skada vegetationen i övrigt till exempel genom att insamla örter, gräs, mossor, svampar eller lavar, med undantag för matsvamp och bär för husbehov,
  • insamla insekter eller andra ryggradslösa djur,
  • sätta upp tavla, skylt, affisch, markering eller permanent snitsla spår.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Norberg

Skyddat år: 2017

Areal: 14 hektar

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Rödmossen ligger 1,5 kilometer väster om Norberg. Kör från Norberg centrum på väg 68 mot Örebro. Sväng höger vid skylt ”Klackberg 2” och ”Gruvmiljö 2”. Kör cirka 1,7 kilometer. Sväng vänster vid skylt ”Gruvmiljö” och ”Ekomuseum” samt skylt för skidbacke. här kör du igenom naturreservatet Klackberg. Kör cirka 1,3 kilometer mot byn Flängan. När du kört över bron över bäcken, vid sjön Kalven, så tar du andra avtagsvägen till vänster. Håll höger när vägen delar sig. efter cirka 400 meter kommer en parkering. Härifrån är det en stig på cirka 400 meter till reservatet.

Kontakt

Enheten för naturskydd och förvaltning

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss