Fröbenbenningmossen – kärr
med många olika mossor
Fröbenbenningmossen är ett våtmarksområde. Här är det blött och inte speciellt besöksvänligt för människor – däremot trivs många olika sorters mossor här.

Foto: Ulrika Mogren
Friluftsliv
Här gör du ett besök på naturens villkor. Det finns inga anlagda stigar i området och det är fuktigt och blött, så glöm inte gummistövlarna om du åker hit. Det finns inte någon parkering i anslutning till reservatet, du får parkera vid en skogsväg och gå cirka 500 meter.
Naturen
Fröbenbenningmossen är trots sitt namn ingen mosse utan ett kärr. Skillnaden mellan kärr och mosse är att kärret får sitt vatten från regn och snö, samt att det rinner dit från omgivande marker. Mossar får bara sitt vatten från regn och snö. Här är det fuktigt och blött, vilket gör att många olika mossor trivs. Bland annat kan du se purpurvitmossa, blek skedmossa och päronsvepemossa. Det finns även gott om rostfärgade vitmossor som praktvitmossa, röd glandvitmossa och tallvitmossa. Växter som finns här är bland annat dvärglummer och hirsstarr.
Kärret lutar lite och det gör att vatten som rinner samlas i sänkor. I sänkorna växer bland annat snip, vitag och storsileshår. Mellan sänkorna finns höjder med torrare tuvor och här växer tall, gråal samt glasbjörk. I de öppna delarna av naturreservatet växer bland annat trådstarr, blåtåtel och pors. Du kan även se orkidén ängsnycklar i området.
Föreskrifter
Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!
Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.
Det är förbjudet att:
- föra motordrivet fordon,
- tälta,
- föra cykel,
- rida,
- klättra i boträd,
- medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
- sätta upp tavla, skylt, inskrift, affisch eller liknande anordning,
- göra upp eld,
- gräva upp, plocka eller bryta buskar, ris, örter, vedlevande svampar, mossor eller lavar, med undantag för bär och matsvamp,
- fånga och samla in ryggradslösa djur (evertebrater).
Serviceinformation
-
Informationstavla
Kontakt
Fakta
Kommun: Norberg
Skyddat år: 1937
Areal: 5 hektar
Förvaltare: Länsstyrelsen
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.