Långviken - ströva på stiglösa hällmarker
Ett liten bit söder om Trummelsberg ligger naturreservatet Långviken. Här trivs tjädrar och flera ovanliga svampar i det nästintill stiglösa landskapet.
Friluftsliv
Det finns få vägar och stigar i Långviken. Du tar dig enklast hit från Trummelsberg genom att följa Bruksleden söderut. Denna etapp av leden går igenom reservatets nordöstra delar. Skogen runt leden är strövvänlig, så det är lätt att vika av och på egen hand uppleva området. Utöver Bruksleden och ett par informationsskyltar som berättar om naturreservatet, finns här inga andra iordningställda stigar eller anläggningar.
I närområdet finns ett par skogsbilvägar. De är normalt försedda med vägbommar och oftast inte åtkomliga för eventuellt bilburna besökare. Men om du har en cykel eller vill promenera kan du på så vis ta dig fram till Långviken.
Natur
Namnet på reservatet kommer från den vik av sjön Stora Kedjen som bär samma namn och som gränsar mot området i norr. Där i norr sluttar marken kraftigt ner mot Långvikens öppna vatten. I sluttningen trivs en del asp och björk bland gran och tall. Ovanför branten tar ett småkuperat barrskogslandskap vid. Här växlar naturen mellan torra hällmarker och betydligt fuktigare stråk. I området finns även två lite större myrar.
På hällmarkerna där det växer tall och renlavar kan du med lite tur se eller höra tjäder, som med bullrande vingslag tar sin tillflykt djupare in i skogen. Här och var på marken ligger döda träd och grenar. På de dessa växer flera ovanliga arter, till exempel de båda svamparna rynkskinn och ullticka samt vedtrappmossa. På marken kan du finna ovanliga arter som lever tillsammans med gamla barrträd och som är beroende av ostörda naturförhållanden. Det gäller till exempel svampen grangråticka och den lilla orkidén knärot.
Ullticka
Ulltickan är en svamp som växer på undersidan av liggande döda stammar av gran, en så kallad låga. De rödbruna fruktkropparna kan breda ut sig över långa sträckor och kan hittas på en och samma granlåga i ett par år innan den slutligen försvinner.
Ulltickan förekommer i barrnaturskog och hittas främst på grövre granlågor i en relativt tidig nedbrytningsfas. Tickan växer på stockar där barken finns kvar och där de fortfarande ligger något upplyfta från marken på grova grenar.
I Västmanland finns ullticka i flera av länets barrskogsreservat, som bland annat här i Långviken.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!
Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.
Det är förbjudet att:
- gräva, hacka, rista, måla eller på annat sätt skada jordytan eller fasta
naturföremål såsom berghällar och block, - framföra motordrivet fordon, med undantag för båttrafik,
- fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar, samt skada
vegetation eller naturföremål i övrigt t.ex. genom att elda död ved, insamla örter,
gräs, mossor, svampar eller lavar, med undantag för bär och matsvamp för
husbehov, - insamla insekter eller andra ryggradslösa djur, med undantag för enstaka
individer för artbestämning, - sätta upp tavla, skylt, affisch eller permanent snitsla spår.
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Fagersta
Skyddat år: 2022
Areal: 102 hektar
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Naturreservatet ligger strax söder om Trummelsberg. Du når det lättast på de skogsbilvägar som går söderut från Trummelsberg. Du kan härifrån även följa Bruksleden som går igenom naturreservatet. Det är en vandring på cirka två kilometer som går både längs skogsbilväg och på leder i skogsmark.