Karttjänster och geodata

Söker du en karta eller geodata över ett specifikt område? Här har vi samlat Länsstyrelsens karttjänster och WMS-tjänster.

Länsstyrelsen erbjuder kostnadsfria karttjänster för både allmänheten och professionella användare. Karttjänsterna kan du titta på direkt i webben. Vi har även en nationell geodatakatalog där du kan ladda ner rikstäckande och regionala geodata. I katalogen hittar du också våra WMS-tjänster.

Vår geodatakatalog

Licens för öppna data

Licenstypen för Länsstyrelsernas öppna geodata anges i metadata för varje dataset i Geodatakatalogen.

Sammanställningar av data

I vår nationella geodatakatalog kan du kostnadsfritt ladda ner geodata. Här finns både rikstäckande- och regionala geodata från landets 21 länsstyrelser, och information om vilka villkor som gäller för användandet av Länsstyrelsernas geodatamängder. Här hittar du även Länsstyrelsens INSPIRE-data, och länkar till andra myndigheters geodata. 

Länsstyrelsens INSPIRE-data Länk till annan webbplats.

Lista med länkar till andra myndigheters geodata Länk till annan webbplats.

Hjälp att använder Geodatakatalogen

Använd rutan Fritextsökning i övre vänstra hörnet i Geodatakatalogen för att söka fram geodata. Du kan också filtrera sökningen på geografiskt område, ämnesområden, ansvarig organisation eller datum. Geodatakatalogen har en inbyggd hjälpfunktion med manual, som du hittar i menyn uppe till höger i Geodatakatalogen.

Våra karttjänster

Länsstyrelserna har många karttjänster som du kan använda direkt på webben.

Användarmanual för Länsstyrelsens karttjänster, pdf Pdf, 3.8 MB.

WebbGIS Västmanlands län

I vår karttjänst presenterar vi geografisk information i ett webbgis. Karttjänsten fungerar som ett tittskåp där du kan ta del av geografisk information utan att vara tvungen till att ladda ned data. Det är också möjligt att mäta längder och ytor, få fram koordinater för punkter med mera. Tjänsten vänder sig både till allmänheten till professionella användare.

Karttjänsten innehåller av ett urval olika regionala och nationella kartskikt som Länsstyrelsen och andra myndigheter har producerat. Kartskikten innefattar information som utgår bland annat från allt från bestämmelser till inventeringar och karteringar. I karttjänsten kan du hitta bland annat hitta information om riksintressen, fornlämningar och skyddad natur.

Karttjänsten gör inte anspråk på att redovisa alla de allmänna intressen som en kommun behöver ta hänsyn till vid exempelvis översiktsplanering i en kommun eller vid enskilda ärenden.

WebbGIS Västmanland Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Frågor om riksintressen och nationella data: geodata@lansstyrelsen.se

Teknisk support: lstgissupport@lansstyrelsen.se

Frågor om regionala data och webbGIS Västmanlands län:

E-post: gis.samordnare.vastmanland@lansstyrelsen.se.

Kontakt

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss