Karttjänster och geodata

Söker du en karta eller geodata över ett specifikt område? Här har vi samlat Länsstyrelsens karttjänster och WMS-tjänster.

Länsstyrelsen erbjuder kostnadsfria karttjänster för både allmänheten och professionella användare. Karttjänsterna kan du titta på direkt i webben. Vi har även en nationell geodatakatalog där du kan ladda ner rikstäckande och regionala geodata. I katalogen hittar du också våra WMS-tjänster.

Vår geodatakatalog

Licens för öppna data

Licenstypen för Länsstyrelsernas öppna geodata anges i metadata för varje dataset i Geodatakatalogen.

Sammanställningar av data

I vår nationella geodatakatalog kan du kostnadsfritt ladda ner geodata. Här finns både rikstäckande- och regionala geodata från landets 21 länsstyrelser, och information om vilka villkor som gäller för användandet av Länsstyrelsernas geodatamängder. Här hittar du även Länsstyrelsens INSPIRE-data, samt länkar till andra myndigheters geodata. 

Länsstyrelsens INSPIRE-data Länk till annan webbplats.

Lista med länkar till andra myndigheters geodata Länk till annan webbplats.

Använd sökrutan längst upp till vänster för att enkelt söka fram geodata. Du kan filtrera sökningen på ämnesområden, ansvarig organisation eller datum. Läs mer om hur du använder geodatakatalogen i vår manual.

Användarmanual - sökning i geodatakatalogen Pdf, 1.1 MB.

Våra karttjänster

Länsstyrelserna har många karttjänster som du kan använda direkt på webben.

Användarmanual för Länsstyrelsens karttjänster Pdf, 3.8 MB.

WebbGIS Västmanlands län

I vår externa karttjänst presenterar vi geografisk information i ett webbgis. Karttjänsten fungerar som ett tittskåp där du kan ta del av geografisk information utan att vara tvungen till att ladda ned data. Det är också möjligt att mäta längder och ytor, få fram koordinater för punkter med mera. Tjänsten vänder sig både till allmänheten till professionella användare.

Karttjänsten innehåller av ett urval olika regionala och nationella kartskikt som Länsstyrelsen och andra myndigheter har producerat. Kartskikten innefattar information som utgår bland annat från allt från bestämmelser till inventeringar och karteringar. I karttjänsten kan du hitta bland annat hitta information om riksintressen, fornlämningar och skyddad natur.

Karttjänsten gör inte anspråk på att redovisa alla de allmänna intressen som en kommun behöver ta hänsyn till vid exempelvis översiktsplanering i en kommun eller vid enskilda ärenden.

WebbGIS Västmanland Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Frågor om riksintressen och nationella data: geodata@lansstyrelsen.se

Teknisk support: lstgissupport@lansstyrelsen.se

Frågor om regionala data och webbGIS Västmanlands län:

E-post: gis.samordnare.vastmanland@lansstyrelsen.se.

Kontakt