Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Ridö-Sundbyholmsarkipelagen –
Mälarens fantastiska skärgård

Ridö-Sundbyholmsarkipelagen består av 160 öar i Mälaren och vi delar det med Södermanlands län. De två största öarna, Ridön och Aggarön, har mycket att erbjuda för dig som är intresserad av natur och kulturhistoria.

Fruktträd i rader på våren.

Fruktträdgården på Aggarön. Foto: Markus Rehnberg

Friluftsliv

Här vimlar det av minnen från förr som torp, gamla fruktträd och gravar  från järnåldern. Du kan vandra runt i skogar och betes-marker på öar och holmar på olika stigar och vägar. Hit är du varmt välkommen med färjan från Västerås eller med egen båt. Skärgården ligger ungefär en mil söder om Västerås och en mil nordost om Eskilstuna. Du som har tillgång till en egen båt har möjlighet att upptäcka hela skärgården och gå i land på både stora och små öar. Här kan du prova fiskelyckan intill ett skär eller bara njuta av att vara till sjöss!

Ridön

Ridön är ett perfekt resmål för en dagsutflykt. Här kan du strosa runt på vandrings-lederna, gå genom ko- och fårhagar, titta på fornlämningar och fika eller äta lunch i ett gammalt magasin. Från tidig vår till sen höst går det färjeturer från Västerås till Ridön. Kommer du med egen båt kan du lägga till vid Lastudden på öns norra del eller vid Ormhäll på öns västra del. Ett tips är att ta med en cykel, så hinner du se mer av ön!

Aggarön

Du som kommer med egen båt kan även besöka vackra Aggarön. Här finns det grill-platser, vandringsstigar och möjligheter till bad och om du vill övernatta finns det charmiga hus och torp att hyra. Passa även på att besöka öns gamla fruktträdgård som lever kvar sedan 1600-talet. Det milda klimatet i Mälaren gör öarna perfekta för frukt-odling. Härifrån såldes förr mängder av äpplen, päron och andra frukter in till städerna. Kanske kan du hitta ett fint exemplar av äppelsorten Grågylling eller kanske ett Frösåker?

Fågelskyddsområde

Inom naturreservatet finns flera öar som är fågelskyddsområde. Det innebär att du inte får besöka dessa under tiden från 1 april till 15 juli. Det finns skyltar med information om datumen uppsatta i naturreservatet. Det gäller följande öar:

  • Gillen
  • Gimpelstenarna
  • Lilla och Stora Skorven
  • Ormskär
  • Tallgås

Det finns mer att läsa och en karta som visar var öarna inom Ridö-Sundbyholmsarkipelagen ligger under informationen om Djur- och växtskyddsområden på vår sida om skyddad natur.

Detaljerad information om fågelskyddsområden

Naturen

På öarna finns många växter, svampar och djur att hålla utkik efter. Här växer knotiga och mycket gamla ekar, örter som lungört, tandrot och orkidéerna nästrot och nattviol. Smultronklöver är också en av reservatets intressanta växter. Den växer i vanliga fall vid Östersjöns stränder och lever kvar här från den tid då Mälaren var en vik av Östersjön. Här finns också exemplar av den utrotningshotade rökpipsvampen.

Du har också möjlighet att få syn på vilda djur som älg, dovhjort, rådjur och vildsvin. Dessa djur trivs med att beta på fälten och simmar ibland mellan öarna och fastlandet. Några av de fåglar som lever i området är rördrom, bivråk och mindre hackspett. Har du riktig tur kan du även få syn på havsörn!

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!

Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.

Det är förbjudet att:

  • göra upp eld annat än på anvisade platser eller i medhavd grill,
  • skada eller förstöra berghällar (till exempel genom bergborrning, målning eller inhuggning av inskription eller liknande)
  • cykla utanför vägar och stigar,
  • fälla eller på annat sätt skada eller insamla levande eller döda träd och buskar,
  • skada vegetationen eller naturföremål, till exempel genom att insamla örter, gräs, mossor, svampar eller lavar, med undantag för bär och matsvamp för husbehov,
  • insamla insekter eller andra ryggradslösa djur,
  • sätta upp tavla, skylt, markeringar eller permanent snitsla spår, annat än på befintliga informations- och anslagstavlor, samt på tomtmark och båtklubbar,
  • fånga, döda eller bortföra djur, klättra i boträd, föra bort ägg eller bo eller på annat sätt medvetet störa djurlivet,
  • anordna skyttetävling, orienteringstävling eller träning för detta,
  • på ett störande sätt köra med motordrivna farkoster, exempelvis med vattenskoter,
  • tälta mer än två dygn på samma plats.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förTorrdass Torrdass

Fakta

Kommun: Västerås i Västmanlands län och Eskilstuna och Strängnäs i Södermanlands län

Skyddat år: 1984 och reviderat 2008

Areal: 8 538 hektar

Förvaltare: Länsstyrelsen i Västmanlands län, Länsstyrelsen i Södermanlands län och Sveaskog AB

Hitta hit

Ridö- Sundbyholmsarkipelagen ligger i Mälaren, 1 mil söder om Västerås. Du behöver egen båt för att ta dig hit, eller så tar du färjan till Ridön.

Med färja: Åk med färjan från hamnen i Västerås centrum.

Tidtabell finns på Rederi Mälarstadens webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Enheten för naturskydd och förvaltning

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss