Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Djupebo – där svampar och fåglar trivs

Djupebo och naturreservatet Djupmossen som ligger precis bredvid, består av en blandning av skogsmark och öppen myr. Här trivs svampar som lever på döda träd och många olika fåglar. Det är blött i området så ta med dig ett par gummistövlar. Eller varför inte göra ett besök på vintern med ett par snöskor eller på skidor?

Blåbärsblad och mogna blåbär.

Passa på att plocka blåbär om du gör ett besök i naturreservatet. Foto: Ulrika Mogren

Friluftsliv

Det finns inga anlagda stigar i området, så här får du ströva omkring på egen hand. Under sommar och höst kan du fylla korgen med lingon, blåbär och matsvamp. Myren, som är ganska öppen, kan passa bra för en skidtur på vintern. I Djupebo har du chans att se skogens konung, älgen, och kanske en liten ekorre. I Glåpmossbäcken trivs bävern som du kan se spår efter, i form av avgnagda träd och bäverhyddor. Under delar av året kan det vara svårt att ta sig över bäcken som rinner från Djupen, så kom ihåg stövlarna!

Naturen

Naturreservatet består av en blandning av skogsmark och myrmark. Myren är en del av Glåpmossen. Vattennivån i sjöarna Glåpen och Djupen sänktes kring år 1900. Det var förr ganska vanligt att sänka sjöar i Sverige och de nya landområdena användes ofta till jord- eller skogsbruk. Delar av det område som berördes av sjösänkningen användes sen aldrig för skogsbruk. Detta har gjort att skogen här i stort sett inte har blivit rörd av varken yxa eller såg. I skogen finns många döda träd. På dessa finns gott om svampar. Här har man hittat veckticka, vågticka och stor aspticka. På marken växer harsyra, olika arter av violer, ormbär och åkermynta. Även fåglar trivs i Djupebo. Här kan du bland annat få syn på bivråk, spillkråka och nötkråka. Tillfälligt har även lappuggla och mindre flugsnappare setts i området.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!

Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.

Det är förbjudet att:

 • föra motordrivet fordon,
 • tälta,
 • rida,
 • klättra i boträd,
 • medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
 • sätta upp tavla, skylt, inskrift, affisch eller liknande anordning,
 • göra upp eld,
 • gräva upp, plocka eller bryta buskar, ris, örter, mossor, lavar eller vedlevande svampar,
 • samla in insekter och andra ryggradslösa djur,
 • snitsla spår eller ordna orienteringskontroll,
 • anordna skyttetävling, orienteringstävling eller träning därför.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Surahammar

Skyddat år: 1994

Areal: 46 hektar

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Djupebo ligger cirka 7 kilometer nordväst om Surahammar. Kör väg 66 mot Surahammar. Sväng av vid skylt Surahammar. Kör rakt i rondellen och kör 2 kilometer på Västeråsleden tills den övergår till Bruksgatan. Kör 700 meter. Sväng vänster i korsningen. Kör på Herrgårdsvägen. Kör över tre broar. Sväng vänster vid skylt "49 Eskilstuna och 19 Hallstahammar". Kör 1 kilometer. Sväng höger vid skylt "Lisjö 8 och Västsura 1". Kör cirka 6 kilometer. Sväng höger vid skylt "Högbyn 8", Djupebovägen. Kör cirka 2 kilometer. Sväng höger in på en mindre skogsväg och kör fram till parkeringen som även tillhör naturreservatet Djupmossen.

Kontakt

Enheten för naturskydd och förvaltning

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss