Bredmossen – upplev naturen året runt
Du kan besöka Bredmossen hela året, både på skidor och till fots. En del av Bruksleden går igenom naturreservatet. Bredmossen är en stor mosse som är två naturreservat med samma namn, som delas av länsgränsen mot Dalarna. På hösten finns här bär och svamp som du kan plocka.

En humla samlar nektar och pollen i den blommande ljungen i Bredmossen. Foto: Ulrika Mogren
Friluftsliv
På släta skogsstigar kantade av blåbär och ljung når du Bredmossberget där du har fin utsikt över mossen. Kanske upptäcker du några av de fåglar som trivs här? Under hösten har du stora möjligheter att plocka svamp och bär i området. Under vintern upplever du lugnet och tystnaden bäst på längdskidor i de fina skidspåren som den lokala skidföreningen gör i naturreservatet. Vid parkeringen strax söder om reservatet, vid Lillsjön, finns en fin badplats.
Mitt igenom Bredmossen går länsgränsen mellan Dalarna och Västmanland. Länsgränsen gör att naturreservatet delas i två delar. Det innebär att det finns två naturreservat med samma namn, även om det är samma mosse.
Naturen
Bredmossen är en högmosse. Högmossar är högst på mitten och välvda åt alla sidor. På sidorna finns nedsänkta kärr, som kallas laggar. Vattnet från mossen bildar bäckar åt flera håll. Bredmossen är ovanlig eftersom mossen inte har dikats ut i så stor omfattning. Den är också en av de nordligaste högmossarna i landet. Växtligheten här är en blandning av arter som är typiska för både norra och södra Sverige. Här finns till exempel klibbal som är typiskt för södra Sverige och dvärgbjörk och dvärglummer som är typiska för de norra delarna av landet. Här växer också Jungfru Marie nycklar, skorpionmossor och blodskedsmossa. Området är också viktigt för fågellivet. Typiska fåglar på Bredmossen är grönbena, trana och buskskvätta.
Föreskrifter
Välkommen att göra ett besök i naturreservatet!
Här finns regler som du som besökare måste följa. Reglerna finns till för att skydda områdets naturvärden.
Det är förbjudet att:
- insamla växter, mossor, svampar eller lavar, med undantag för matsvamp och bär,
- medvetet störa områdets djurliv,
- insamla insekter eller andra ryggradslösa djur,
- elda annat än på medhavd grill eller fältkök,
- sätta upp tavla, skylt, affisch eller annan liknande anordning.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Vandringsled
Kontakt
Fakta
Kommun: Norberg i Västmanlands län och Avesta i Dalarnas län
Skyddat år: 1996
Areal: 189 hektar i Västmanland och 47 hektar i Dalarna
Förvaltare: Länsstyrelsen
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.