Söderängarna
Naturreservatet Söderängarna är en del av ett större våtmarksområde som sträcker sig både söderut och norrut. I reservatet finns det öppet myrlandskap som bitvis sluter sig till en finmaskig mosaik av skogklädda moränöar som sticker upp ur det omslutande torvtäcket.
Några ringlande smala rullstensåsar finns också varav den kilometerlånga Mölleryggen är den längsta. De flesta av regionens våtmarkstyper finns här i stora arealer, till största delen orörda. Mossarna överväger arealmässigt men även kärr och sumpskogar företräder rikligt.
Fina naturskogar
I området finns det fina naturskogar av asp, ek, och lövblandskogar med tall. För skogens arter finns här värdefulla strukturer som lågor, högstubbar och andra former av död ved.
Området har ett rikt fågelliv med arter typiska för de öppna myrarna och lövskogarna så som orre, tjäder, ljungpipare, grönbena, skogssnäppa och trana.
Historisk markanvändning
Laga skifteshandlingarna för Gårdshult 1858 och Roshult 1872 avslöjar att största delen av området var öppet landskap med kala våtmarker, ljunghed och steniga backar. De enorma arealer av våtslåttermark som i princip motsvarande alla kärrytor eller bortemot hälften av den totala arealen myr (endast mossarna var
undantagna) är imponerande. Myrslåttern hade i dessa myrrika trakter en omfattning som närmast påminner om norrländska förhållanden.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda träd, buskar och grenar,
- skada, plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar annat än enstaka exemplar. Förbudet gäller inte plockning av matsvamp,
- elda,
- framföra motordrivet fordon annat än på bilväg samt
- sätta upp tavla, affisch, skylt eller göra inskrift.
- utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar eller andra arrangemang,
- utan Länsstyrelsens tillstånd använda fällor som dödar ryggradslösa djur,
- utan Länsstyrelsens tillstånd inplantera för området främmande arter samt
- utan Länsstyrelsens tillstånd utföra undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan
påverkan på naturmiljön.
Fakta
Dominerande naturtyp: Våtmark
Kommun: Halmstad
Areal: 254 ha
Skyddat sedan: 86 ha 1991, 168 ha 2021
Ägare: Västkuststiftelsen och Naturvårdsverket
Förvaltare: Västkuststiftelsen
Hitta hit
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se