Skrockeberg
I Skrockeberg växer till största delen barrskog. På vissa sluttningar och branter växer även ädellövskog. Här växer jättelika bokar som är uppemot 250 år gamla. Gamla och döende bokar ger en känsla av urskog.
Skrockeberg omges av ett kuperat landskap med höjder och sprickdalar med djupt nedskurna vattendrag. I bergets västvända sluttning finns lodräta stup och nedfallna block.
Värdefull skog i branten
Det är på Skrockebergs norra sluttning och i branten i väster som den mest värdefulla skogen växer. Här står jättelika bokar som är uppemot 250 år gamla. Deras vida trädkronor har sannolikt utvecklats i ett mer öppet skogbete. Döda träd och högstubbar liksom omkullfallna trädstammar ger skogen en urskogslik prägel. I en levande tall och i några tallstubbar har vi hittat spår av flera bränder från mitten av 1800-talet.
Ovanlig miljö med sällsynta invånare
På levande och döda träd har det hittats en stor mängd sällsynta mossor, lavar, svampar och vedlevande insekter. Många av dessa arter har höga krav på sin miljö. Gammal skog, död ved och hög luftfuktighet är några av förutsättningarna. I reservatet har vi inte hittat mindre än 40 rödlistade arter. I reservatet kan du få se duvhök och bivråk. Även spillkråka, Europas största hackspett, vistas här.
Död ved skapas av storm
2005 härjade stormen Gudrun i södra Sverige. Även skogen i Skrockeberg drabbades. De stormfällda träden inom naturreservatet har lämnats som de är av naturvårdsskäl. Den döda veden och andra strukturer i den stormdrabbade skogen utgör nya och viktiga livsmiljöer för en mängd arter. Tänk på att det kan vara farligt att vistas vid rotvältorna.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda, stående eller liggande träd och buskar samt att skada vegetationen i övrigt, t.ex. genom att gräva upp växter,
- tälta samt ställa upp husvagn eller husbil,
- elda,
- framföra motordrivet fordon annat än till parkering på anvisad plats,
- bedriva kommersiell verksamhet,
- medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur samt
- anordna snitslade spår eller orienteringskontroller.
Serviceinformation
Fakta
Dominerande naturtyp: Barrskog, ädellövskog
Kommun: Halmstad
Areal: 51,4 hektar
Skyddat sedan: 1996
Ägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen
Övrigt: Området ingår i Natura 2000
Hitta hit
Vägbeskrivning: Från väg 26 Halmstad – Hyltebruk, i höjd med Johansfors, sväng vänster mot Digeshult och kör cirka 2 kilometer norrut, anslutning från Drareds- Dalshultvägen. Strax efter 90-graders vänstersväng, ta av första mot höger och passera en hästgård. Efter 200 meter delar sig vägen. Kör vänster där det efter några meter finns en mindre parkeringsyta. Reservatet ligger sedan utmed vägens fortsättning. Vägen är inte lämplig för personbil.
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se