Hällarp

Hällarp är ett litet ljunghedsreservat. Här hittar man Sveriges enda växtplats för tysk ginst, den taggiga busken med gula blommor är akut hotad. Här växer också Hallands landskapsblomma hårginst. 

Det är bara på den öppna ljungheden som vi kan hitta tysk ginst och övriga ginstarter. Tysk ginst har tidigare vuxit på ett tiotal platser i Halland och har också förekommit i Skåne och Dalsland. I takt med att ljunghedarna vuxit igen har växtplats efter växtplats försvunnit. I Halland återstod i början av 1900-talet endast växtplatsen i Hällarp. Här finns också länets nordligaste förekomst av landskapsblomman hårginst. Båda blommar under första hälften av juni månad.

Reservatets historia

På 1800-talet tillhörde detta område utmarkerna till Hällarps by. Utmarken användes som betesmark och var sannolikt bevuxen med ljung- och gräshed, vilket också gällde för stora delar av omgivningen. Heden brändes med jämna mellanrum för att förbättra betet, en skötsel som gynnade ginsten. Under första delen av 1900-talet bedrevs täktverksamhet i området. Tack vare insatser från privatpersoner har dock tyskginstens växtplats skonats och vårdats genom åren.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.

Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:

  • plocka eller gräva upp växter,
  • tälta eller ställa upp husvagn,
  • framföra motordrivet fordon,
  • elda samt
  • att rida.
  • ha hund okopplad.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Dominerande natur: Tyskginstbestånd på ljunghedsmark

Kommun: Falkenberg

Areal: 1,2 hektar

Skyddat sedan: 1981

Ägare: Naturvårdsverket

Hitta hit

​Hällarp ligger i Falkenbergs kommun.

Kollektivtrafik: Hållplats ”Ljungby skola”.

Vägbeskrivning: Från väg 154 mellan Falkenberg och Ullared, ca 1,5 kilometer söder om Ljungby, svänger man västerut mot Lastad. Efter cirka 1 kilometer ligger reservatet på vägens vänstra sida. En mindre parkering finns. GPS (WGS84): Lat N 56° 58' 47" Lon E 12° 33' 30".

Kontakt

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss