Åkulla bokskogar

Välkommen till ett av Sveriges främsta bokskogsområden. Åkulla bokskogar är samlingsnamnet på ett tiotal snarlika naturreservat som ligger i ett och samma område. Här finns det mesta: vandringsleder, badplatser, skidspår, kaféer, restauranger och boende. Ett paradis för dig som vill njuta av natur och friluftsliv.

Här kan den friluftsintresserade lätt spendera flera timmar eller dagar. Vintertid är det längdskidåkning som gäller. Stanna gärna och drick en kopp varm choklad eller grilla korv över öppen eld. På sommaren kan du bada vid någon av de många badplatserna. I området finns hela 20 sjöar som totalt upptar cirka en femtedel av områdets yta.

Vandra tuffa eller lätta slingor

Området är också perfekt för den som vill vandra. Här finns 12 strövstigar som har skapats av intresseföreningen Åkulla bokskogar och Länsstyrelsen. Stigarna är sammanlänkade och är totalt 66 kilometer. De är olika svåra och var och en kan välja det som passar en själv bäst.

Stigarna är uppmärkta med ekstolpar med röd plakett med texten "Åkulla bokskogar", ett boklöv samt ett vitt band. Sammanlänkningarna mellan strövstigarna har samma märkning fast ett gult band. Genom området passerar även Hallandsleden.

På www.akullabokskogar.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ladda ner kartor till strövstigarna i PDF-format.

Stigarna har anlagts för vandring men används av många även för att cykla mountainbike. Föreskrifter i reservaten och markens och stigarnas karaktär gör att det inte är tillåtet eller lämpligt överallt.

Ta del av en kartan med leder för var det går bra att cykla. Pdf, 3.5 MB.

I norra delen av Åkulla bokskogar finns även ett skidspår.

Öppettider och mer information på Åkulla skidalliansens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För den som är sugen på ett dopp finns det flera badplatser i området, exempelvis vid naturreservatet Björkekullen.

Fascinerande stenar

På stenar och klipphällar i reservatet Toppbjär finns spännande texter inristade. Det var godsägaren och riksdagsmannen Alfred Bexell som i slutet av 1800-talet lät hugga in texterna. De kallas för "Bexells talande stenar". Man tror att Bexell ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. Det finns också många namn inristade. De tillhör allt från presidenter, kungar, filosofer och vetenskapsmän till skojare och andra personligheter.

Skåda fågel och hitta gamla träd

När du besöker Åkulla bokskogar kan du få uppleva många av sjöarnas och skogarnas särskilda karaktärsfåglar. Det kan vara fiskgjuse, storlom, skäggdopping, skogsduva eller mindre hackspett. I de öppna markerna hörs tranornas trumpetande över nejden under vår och försommar. Riktigt gamla träd kan du hitta framför allt i reservaten Skogsbo, Näsnabben och Valaklitt. Träden är täckta av sällsynta mossor och lavar, som i en mosaik.

Reservat som för närvarande ingår i Åkulla bokskogar:

Kafé och möjlighet att övernatta

I Åkullaområdet finns kafé och restauranger. Här finns också övernattningsmöjlighet på hotell, vandrarhem och B&B.

Mer information om området Åkulla bokskogar finns på akullabokskogar.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

För att skydda naturreservaten har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.

Exempelvis kan det vara förbjudet att: tälta eller ställa upp husvagn eller husbil, framföra motordrivet fordon i terrängen, framföra terränggående cyklar eller rida.

Vänligen kontrollera vilka föreskrifter som gäller för de områden du tänker besöka. Du hittar mer information om detta på respektive reservats egen sida här på webbplatsen.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förServering Servering
 • Ikon förSkidled Skidled
 • Ikon förStig Stig
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Åkulla bokskogar är samlingsnamnet på ett tiotal snarlika naturreservat som ligger i ett och samma område.

Dominerande naturtyp: Ädellövskog

Kommun: Varberg, Falkenberg

Övrigt: Hela Åkulla bokskogar är av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Delar av området ingår även i Natura 2000.

Hitta hit

Cykel: Gör resan till Åkulla bokskogar/Nabbens naturreservat/Åkullaboket till en upplevelse i sig och cykla på den markerade Åkullaleden från Varbergs innerstad. Åkullaleden slutar vid Åkulla friluftsgård (Åkulla Outdoor Resort) varifrån reservaten i Åkulla bokskogar kan upptäckas via vandringsledssystemet.

Åkullaleden på naturkartan.se Länk till annan webbplats.

Kollektivtrafik: Säsongsbusslinjen Åkturen kommer liksom under tidigare år att knyta ihop Varbergs innerstad med flera av reservaten i Åkulla bokskogar under sommaren (17/6 – 18/8/2024). Mer information och tidtabell finns på visitvarberg.

Om åkturen på visitvarberg.se Länk till annan webbplats.

Bil: Åkulla bokskogar nås från flera håll. Från E6 tag mot Tvååker och Dagsås. Från väg 153 alternativt 154 tag mot Åkulla. Området är välskyltat.

Ett antal parkeringsplatser finns inom området, till exempel vid Nabben, Skärbäck och Skogsbo.

Kontakt

Har du frågor/synpunkter om de halländska naturreservaten? Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna behandla ditt ärende på ett bra sätt:

 • Vilket reservat det gäller
 • Tydlig beskrivning av din synpunkt/fråga
 • Kontaktuppgifter (mejladress)

Alla ärenden registreras och gås igenom en gång i veckan. Vi tar emot cirka 1000 ärenden om året.

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss