Kättebo
På historiska kartor från början av 1800-talet anges marktypen i området kring Kättebo som gles bokskog och bokskog med mindre mossar. Dessa skogar är numera till största delen omförda till planterade granskogar, men i naturreservatet Kättebo finns emellertid mindre områden kvar där lövskogskontinuiteten inte brutits.
På historiska kartor från början av 1800-talet beskrivs området kring Kättebo som gles bokskog och bokskog med mindre mossar. Dessa skogar är numera till största delen omvandlade till planterade granskogar, men i naturreservatet Kättebo har lövskogen bevarats.
Rödlistade arter
Skogen i Kättebo är hem åt inte mindre än 21 rödlistade arter av mossor och lavar. Man har även hittat ett tiotal regionalt intressanta arter vilket gör Kättebo till en av topplokalerna i länet. Exempelvis finns den starkt hotade mossan brynia samt röd pysslinglav i reservatet.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar samt att skada vegetationen i övrigt, t ex genom att gräva upp växter,
- framföra motordrivet fordon i terrängen,
- rida eller köra med häst samt
- framföra terränggående cyklar.
Serviceinformation
Fakta
Dominerande naturtyp: Ädellövskog
Kommun: Falkenberg
Areal: 24,6 hektar
Skyddat sedan: 2000
Ägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Övrigt: Området ingår i Natura 2000
Hitta hit
Kättebo ligger i Falkenbergs kommun.Vägbeskrivning: Reservatet är inte tillgängligt med bil eller anpassat för friluftslivet.
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se