Bergs naturskog
Bergs naturskog är kanske så nära urskog man kan komma i Halland. Här hittar du gammal bokskog men också barrblandskogar där gran och tall dominerar. I reservatet finns en markerad led på ett par kilometer som visar dig vägen genom skogen.
Naturreservatet Bergs naturskog omfattar cirka 140 hektar orörd naturskog på sydsvenska höglandets västsida. Området ligger i en långsträckt sluttning ner mot Ätran, strax sydväst om Gällared. Naturen här är präglad av den höga nederbörden, som är något under 1 000 millimeter årligen.
Gott om död ved
Reservatet består till största delen av barrblandskog med mossrik grov granskog i de nedre sluttningarna och gransumpskog längs bäcken. Här finns också högvuxen tallskog. I de södra delarna av området finns ett parti med äldre, grov bokskog. Den täta skogen är mycket imponerade och här finns enstaka granar som är cirka 40 meter höga. Det har inte bedrivits något skogsbruk så det finns gott om död ved i form av bland annat vindfällen och lågor som förmedlar känslan av att befinna sig i en urskog.
Tidigare betesmark
Barrskogen har uppkommit spontant på marker som tidigare har varit betesmark. Den har sedan fått utvecklas helt fritt och skapat viktigt livsrum för växter och djur som missgynnats i kulturskogen (skog uppkommen genom skogsodling). Speciellt hålhäckande fåglar trivs bra i barrskogen och några arter som vi hittar här är spillkråka, gröngöling samt större och mindre hackspett.
Spännande och ovanliga lavar
I den gamla bokskogen finns det en intressant och värdefull lavflora. På högstubbar av bok kan man hitta många av reservatets rödlistade lavar, bland annat röd pysslingslav, rosa lundlav, ädelkronlav, bokkantlav, bokvårtlav och orangepudrad klotterlav.
Stormfälld skog
Den 8 januari 2005 härjade stormen Gudrun i södra Sverige. Även skogen i Berg drabbades. De stormfällda träden inom naturreservatet har lämnats som de är av naturvårdsskäl. Den döda veden och andra strukturer i den stormdrabbade skogen utgör nya och viktiga livsmiljöer för en mängd arter. Tänk på att det kan vara farligt att vistas vid rotvältorna.
Led i reservatet
Ödemarksstigen är en led som går genom Kålabro, Skogen, Bergs naturskog och Boa samt i flera privata områden. Den är sammanlagt cirka 12 km men kan delas i två ledhalvor om vardera 6 km. Parkering för dig som vill vandra på leden finns i Skogens naturreservat se vägbeskrivning under rubriken ”Hitta hit” på webbsidan om Skogen.
Du kan också köra förbi Skogens parkering och där tar du nästa väg till vänster. Följer denna till slutet där det finns en vändplan som du kan stå vid. Viktigt att hålla sig väl in till kanterna så att även andra kan vända och ta sig fram. Det finns också en parkering vid Bergs naturskogs parkering, se den under "Hitta hit" nedan.
I Bergs naturskog finns även en led på XX km.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- tälta eller ställa upp husvagn,
- rida, annat än på bilväg,
- medföra okopplad hund,
- elda,
- skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar samt att skada vegetationen i övrigt t.ex. genom att gräva upp växter,
- fånga eller insamla djur eller på annat sätt störa djurlivet,
- anordna snitslade spår eller orienteringskontroller.
Serviceinformation
Fakta
Dominerande naturtyp: Ädellövskog
Kommun: Falkenberg
Areal: 140 hektar
Skyddat sedan: 1992
Ägare: Naturvårdsverket samt privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Bil: Från Gällared kör man västerut på väg 153. Följ därefter skyltningen mot reservatet och parkeringen. En stig leder in i reservatet.
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se