Knutstorp
Södra Hallands inland är ett område rikt på myrar och skogar. Detta återspeglas i Knutstorp, strax nordost om Knäred. Reservatet är ett spännande område där variationen i landformer och naturtyper ger en känsla av vildmark. Här hittar besökaren utsiktspunkter, öppna vidder och spår från äldre tider. Se träden spegla sig i tjärnen och fundera över hur livet tedde sig här då gården Knutstorp var bebodd. Det är lite lurigt att hitta till reservatet så ta med dig en vägkarta.
I Knutstorp finns värdefull mosaik av våtmarker, tallskogar och lövblandskog. Skogarna i reservatet är mestadels äldre och utgörs av högväxt fastmarksskog och senväxt sumpskog. Särskilt på åsryggarna i de västra delarna av Knutstorp hittar man gamla grova träd, framförallt tallar och granar men även senvuxna bokar med grov barkstruktur. Dessa träd är förmodligen minst 150–200 år gamla vilket gör dem mycket intressanta ur naturvårdssynpunkt.
Många hotade arter av mossor och lavar kan endast växa på bokar som har uppnått denna betydande ålder. Lunglav, bokvårtlav, bokfjädermossa och skillerticka är några exempel på ovanliga arter som har hittats på reservatets gamla träd.
Tjädern trivs på myrmarkerna
Våtmarkerna i reservatet är av varierande slag. Här finns öppen mosse och en trädklädd myr som successivt övergår i sumpskog i östra delen. I reservatet finns även en tjärn och en damm vars spegelblanka vatten återger den omgivande naturens färger och former. Den varierande miljön med inslag av äldre skog och myrmarker är en lämplig miljö för tjädern som är vår största hönsfågel. Tjädern äter framförallt tallbarr vilket man kan se om man tittar närmare på de spillningshögar som fågeln lämnar efter sig. I området häckar även två rödlistade fåglar, nämligen mindre hackspett och nötkråka.
Gammalt frälsehemman
Det allra första nu kända namnet på byn var "Jäppe Knuttsson i et bygge" enligt jordeboken 1646. Men från år 1660 och framåt har byn gått under namnet Knutstorp.
Gården var bebodd fram till år 1944 och de omgivande åkrarna brukades fram till år 1954. Idag finns inte mycket av gården kvar. Några husgrunder, en brunn, en ruin efter en gammal linbasta (nedgrävd stenbyggnad med trätak där man torkade lin) och några trädgårdsväxter såsom spirea och fruktträd är det enda som skvallrar om att det bott människor här en gång i tiden. Linbastan är belägen längs vägen cirka 100 meter väster om den gamla gården.
En skvaltkvarn (mindre kvarn i å för malning av säd) fanns tidigare cirka 750 meter nordost om gården längs vägen mot Norrlida. Platserna för linbastan och skvaltkvarnen (endast få lämningar) är utmarkerade på plats. Knäreds hembygdsförening har markerat platserna med stolpar och plakett.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda, stående eller liggande träd och buskar,
- skada, plocka eller samla in gräs, örter, mossor eller lavar. Plockning av bär eller matsvamp är dock tillåten,
- inplantera för området främmande växt- eller djurarter,
- under mer än ett dygn tälta eller övernatta i husvagn eller husbil,
- sätta upp tavla, affisch, skylt eller göra inskrift,
- medföra okopplad hund,
- framföra motordrivet fordon annat än på bilväg eller parkera annat än på anvisad plats,
- utan Länsstyrelsens tillstånd samla in insekter, spindlar, snäckor och andra ryggradslösa djur. Enstaka exemplar får dock samlas in under förutsättning att det inte bryter mot fridlysningsbestämmelserna och att fällor inte används.
- utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet eller tävlingar.
Fakta
Dominerande naturtyper: Myr, tallskog
Kommun: Laholm
Areal: 54 hektar
Skyddat sedan: 2010
Ägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Knutstorp ligger i Laholms kommun. Bil: Kör väg 117 mot Markaryd. Ta av mot Knäred. Mitt i samhället sväng höger/öster mot Björkered/Trälshult/Hinneryd. Efter 5 km sväng av till vänster mot Brånalt. Efter cirka 2 km, i Brånalt by, ta vänster/väster i fyrvägskorsning.
Efter cirka 1,4 km på en mindre skogsväg kommer du till Knutstorp, håll till höger för att inte köra in på en av två korsande skogsbruksvägar. Till en början har man reservatet på höger sida av vägen. Där vägen går genom ett granbestånd och man har reservatet på båda sidorna, är det lämpligt att parkera vid vägkanten. Vägkarta bör tas med!
Kontakt
Har du generella frågor om vilka regler som gäller i reservaten, om friluftsliv eller om naturvårdande skötsel? Läs då gärna först på sidan om Skötsel av skyddad natur. Specifika frågor och synpunkter om ett särskilt område (t ex felanmälan) kan du skicka till vår resursbrevlåda. Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna hantera din fråga eller synpunkt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av ditt ärende. Bifoga gärna karta och bilder.
- Kontaktuppgifter (e-postadress och/eller telefonnummer)
E-post till naturreservat.halland@lansstyrelsen.se