Björka

Björka är det östligaste naturreservatet inom den trakt som kallas Åkulla bokskogar. Tillsammans med Björkekullens naturreservat och Älmebjärs naturreservat skyddas de värdefulla naturmiljöerna kring Björkasjö.
Överklagat beslut
Detta beslut om bildande av reservat har blivit överklagat och har därför inte vunnit laga kraft. De föreskrifter som finns för allmänheten på denna sida gäller ändå.
I sluttningarna ner mot sjön växer gammal bok med inslag av bland annat ek och tall. Ett antal örtrika bäckdråg rinner ner genom den blockrika terrängen mot sjön med rika förekomster av bland annat skärmstarr, gullpudra, stinksyska och dunmossa, som alla är signalarter.
Flera skogs- och naturtyper
Inom det närmare 60 hektar stora området finns även andra skogs- och naturtyper som ekskog, lövsumpskog och betesmark. Reservatet ligger inom det som förr utgjorde inägor och utmark för gårdarna i Björka och Svartrå by. Ännu kan man se spår av tidigare markanvändning i form av stengärdesgårdar som korsar reservatet, röjningsrösen och en torplämning i norra delen där den gamla trädgårdsväxten vintergröna fortfarande ses blomma på försomrarna.
Leder och strövområden
Björkasjöstigen som på sin väg runt sjön också passerar genom Björkekullens och Älmebjärs naturreservat är en populär och lättgången led som i sin helhet är ca 5,5 km. I Björka går det också bra att fritt ströva runt i bok- och ekskogarna, skåda fågel vid sjön eller ta ett bad vid den närliggande badplatsen. Med fiskekort går det också att fiska tillexempel abborre i sjön.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
- skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar,
- skada, plocka eller samla in kärlväxter, mossor, lavar eller svampar annat än plockning av bär, matsvamp och enstaka exemplar,
- inplantera för området främmande växt- eller djurarter,
- tälta mer än två dygn i följd,
- ställa upp husvagn eller husbil i reservatet kl 22-06,
- att ha båt upplagd i området kl. 22-06,
- elda, förutom på anvisade platser,
- rida annat än på befintlig väg,
- cykla annat än på befintlig väg,
- ha hund okopplad,
- sätta upp tavla, affisch, skylt, snitsel eller göra inskrift,
- framföra motordrivet fordon annat än på bilväg,
- utan Länsstyrelsens tillstånd:
a. använda fällor avsedda för ryggradslösa djur samt
b. anordna lägerverksamhet eller tävlingar.
Serviceinformation
Fakta
Dominerande naturtyp: Ädellövskog
Kommun: Falkenberg
Areal: 57 hektar (inkl. vatten)
Skyddat sedan: 2018. Inte vunnit laga kraft dock.
Ägare: Naturvårdsverket och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Från väg 154, sväng av på Ådalsvägen i Köinge och kör norrut mot Svartrå. Följ skylt mot Björkekullen ekomuseum och naturreservat. Parkeringsplats finns vid Björkekullen varifrån det är promenadavstånd till reservatet. Det går också att nå reservatet gåendes via Björkasjöleden som genomkorsar Björka.
Kontakt
Har du frågor/synpunkter om de halländska naturreservaten? Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna behandla ditt ärende på ett bra sätt:
- Vilket reservat det gäller
- Tydlig beskrivning av din synpunkt/fråga
- Kontaktuppgifter (mejladress)
Alla ärenden registreras och gås igenom en gång i veckan. Vi tar emot cirka 1000 ärenden om året.