Åkulla bokskogar

Välkommen till ett av Sveriges främsta bokskogsområden. Åkulla bokskogar är samlingsnamnet på ett tiotal snarlika naturreservat som ligger i ett och samma område. Här finns det mesta: vandringsleder, badplatser, skidspår, kaféer, restauranger och boende. Ett paradis för dig som vill njuta av natur och friluftsliv.

Här kan den friluftsintresserade lätt spendera flera timmar eller dagar. Vintertid är det längdskidåkning som gäller. Stanna gärna och drick en kopp varm choklad eller grilla korv över öppen eld. På sommaren kan du bada vid någon av de många badplatserna. I området finns hela 20 sjöar som totalt upptar cirka en femtedel av områdets yta.

Vandra tuffa eller lätta slingor

Området är också perfekt för den som vill vandra. Här finns 12 strövstigar som har skapats av intresseföreningen Åkulla bokskogar och Länsstyrelsen. Stigarna är sammanlänkade och är totalt 66 kilometer. De är olika svåra och var och en kan välja det som passar en själv bäst. Den tuffaste är Skogsbostigen. Rundan är 5,5 kilometer lång och går upp på fem av de sex branta kullarna i naturreservatet Skogsbo. Belöningen blir milsvida utsikter och fascinerande skogsmiljöer.

Stigarna är uppmärkta med ekstolpar med röd plakett med texten "Åkulla bokskogar", ett boklöv samt ett vitt band. Sammanlänkningarna mellan strövstigarna har samma märkning fast ett gult band. Genom området passerar även Hallandsleden.

På www.akullabokskogar.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ladda ner kartor till strövstigarna i PDF-format.

I norra delen av Åkulla bokskogar finns även ett skidspår.

Öppettider och mer information på Åkulla skidalliansens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För den som är sugen på ett dopp finns det flera badplatser i området, exempelvis vid naturreservatet Björkekullen.

Fascinerande stenar

På stenar och klipphällar i reservatet Toppbjär finns spännande texter inristade. Det var godsägaren och riksdagsmannen Alfred Bexell som i slutet av 1800-talet lät hugga in texterna. De kallas för "Bexells talande stenar". Man tror att Bexell ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. Det finns också många namn inristade. De tillhör allt från presidenter, kungar, filosofer och vetenskapsmän till skojare och andra personligheter.

Skåda fågel och hitta gamla träd

När du besöker Åkulla bokskogar kan du få uppleva många av sjöarnas och skogarnas särskilda karaktärsfåglar. Det kan vara fiskgjuse, storlom, skäggdopping, skogsduva eller mindre hackspett. I de öppna markerna hörs tranornas trumpetande över nejden under vår och försommar. Riktigt gamla träd kan du hitta framför allt i reservaten Skogsbo, Näsnabben och Valaklitt. Träden är täckta av sällsynta mossor och lavar, som i en mosaik.

Reservat som för närvarande ingår i Åkulla bokskogar:

Kafé och möjlighet att övernatta

I Åkullaområdet finns kafé och restauranger. Här finns också övernattningsmöjlighet på hotell, vandrarhem och B&B.

Mer information om området Åkulla bokskogar finns på akullabokskogar.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föreskrifter

För att skydda naturreservaten har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.

Exempelvis kan det vara förbjudet att: tälta eller ställa upp husvagn eller husbil, framföra motordrivet fordon i terrängen, framföra terränggående cyklar eller rida.

Vänligen kontrollera vilka föreskrifter som gäller för de områden du tänker besöka. Du hittar mer information om detta på respektive reservats egen sida här på webbplatsen.

Serviceinformation

 • Bad/badplats Bad/badplats
 • Eldplats Eldplats
 • Informationstavla Informationstavla
 • Kollektivtrafik Kollektivtrafik
 • Parkering Parkering
 • Rastplats Rastplats
 • Servering Servering
 • Skidled Skidled
 • Stig Stig
 • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Har du frågor/synpunkter om de halländska naturreservaten? Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna behandla ditt ärende på ett bra sätt:

 • Vilket reservat det gäller
 • Tydlig beskrivning av din synpunkt/fråga
 • Kontaktuppgifter (mejladress)

Alla ärenden registreras och gås igenom en gång i veckan. Vi tar emot cirka 600 ärenden om året.

Fakta

Åkulla bokskogar är samlingsnamnet på ett tiotal snarlika naturreservat som ligger i ett och samma område.

Dominerande naturtyp: Ädellövskog

Kommun: Varberg, Falkenberg

Övrigt: Hela Åkulla bokskogar är av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Delar av området ingår även i Natura 2000.

Ta bussen till Åkulla bokskogar

Från 1 maj 2018 blir det möjligt att ta bussen till Åkulla
bokskogar. Åkturen är en ny ”hop on, hop off” busslinje som knyter ihop Varbergs innerstad med Världsarvet Grimeton Radiostation samt naturreservat och andra besöksmål i Åkulla bokskogar. Tider: Helgtrafik med fyra dagliga avgångar 1/5 – 30/9. Under sommartidtabellens period går Åkturen även på vardagarna. Trafiken går som försöksverksamhet i två år. Hallandstrafikens
vanliga taxa och periodkort gäller.

För mer exakta tider: Hallandstrafikens reseplanerarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Visit Varbergs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster