Stenkyrka Sudergårda

Fornborg Sudergårda Foto: Katarina Amér
Fornborgen vid Sudergårda är en av tre fornborgar längs klintkanten vid Lickershamn. Det väcker tankar om Lickershamns betydelse under forntiden.

Utsikt från fornborgen Foto: Länsstyrelsen Gotlands län
Från fornborgarna har du än i dag en vidsträckt utsikt. Mot klinten kantas fornborgen av havet, mot land av en 145 meter lång mur. Muren är idag tyvärr delvis söndervittrad och på sina ställen helt borta.
Ravinen som går in mot borgens mitt kan ha fungerat som ingång till borgen, men det har även träffats på en ingång i sydväst.
Det finns ett 100-tal fornborgar på Gotland, varav ett 30-tal är klintborgar likt denna. De allra flesta är dock flatmarksborgar som kantas av vallar, murar och vallgravar.
Vi vet inte exakt vad borgarna har använts till. De flesta verkar vara byggda under järnåldern och verkar ha använts under långa perioder. Det är möjligt att användningen av borgarna har varierat över tid. Borgar likt denna vid Sudergårde, med vidsträckt sikt, har rimligtvis använts som försvar och bevakning. Vid vissa platser tror man att borgarna kan ha använts som tingsplatser eller haft andra betydelsefulla funktioner.

Illustration av hur en fornborg kan ha sett ut med träpalissader på stenmurarna. Illustration: Ulla Sjöswärd
Bra att veta för dig som besökare
- Marken ägs privat, tänk på att visa hänsyn och lämna inget skräp.
- Borgen är synlig från vägen och informationsskylten sitter vid parkeringen. Området i och kring borgen är dock något kuperad och ojämn.
- Det finns möjlighet till parkering längs vägen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Text
Serviceinformation
Fakta
Text
Hitta hit
Information
Socken: Stenkyrka
Karaktär: Fornborg
Markägare: Privat
Skyddsform: Fornlämning