Eksta Djauvik fiskeläge

Fiskelägena har en lång tradition på Gotland. De tillsammans visar på en väsentlig aktivitet i det gotländska samhället och speglar de strandnära fisket under 17-18- och 1900 talet.

De 30-talet bodarna vid Djauvik, eller Djupvik som det också kallas, är till största del uppförda under tidigt 1900-tal.

Gotlands bönder ägde ofta en strandbod i ett fiskeläge vid kusten. Den öppna platsen där näten hängdes på tork, gistgarden, ser man fortfarande. Kvar finns också en enkel variant av fyr, lysstång. Det är en lång och hög stolpe med en järnkorg högst upp. Lysstången tjänade en viktig roll för att fiskarna skulle kunna navigera i mörkret.

När fiskeläget var aktivt samlades man här under några intensiva veckor under vår och höst. Bodarna användes främst som redskapsskjul. Skorstenarna avslöjar att några av bodarna har varit inredda med eldstäder.

Fiskarna som fångades var främst strömming som saltades i tunnor för att kunna användas dagligen året om.

Redskapen tillverkades hemma. Strömmingsgarnet gjordes av en och en halv mil lång spunnen lintråd som bands upp i 34 000 knutar. Repet upptill gjordes av tagel eller kohår. Flötena tillverkades av bark och sänken av stenar som man borrat hål i, ett tidskrävande arbete som kunde ta hela vintern att slutföra.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Text

Hitta hit

Information

Socken: Eksta
Karaktär: Fiskeläge
Markägare: Privat

Karta

Kontakt