Anga Båticke

Foto: Therese Lindström
Trakterna kring Anga kyrka är rik på fornlämningar från både brons- och järnålder. Vid Båticke finns ett bronsåldersröse som är över 4 meter högt och mäter 45 meter i diameter.
Det väldiga Båtickeröset byggdes under äldre bronsålder, mellan 1800 – 1100 f.Kr. Det ger ett mäktigt intryck där det ligger inne i skogen tillsammans med några mindre rösen.
Röset är utrivet i söder. Tillsammans med den stora kratern i rösets mitt ser det hela ut som en amfiteater. Formen kan dels bero på att röset under kriget använts som skjutvall, dels att man lagt på en massa extra sten från gravar söder om röset, när man anlagt åkrar där.
Runt Båtickeröset finns annars många stensatta gravar. Här kan en gång ha legat ett ganska stort gravfält. Säkert har man också tagit sten från det stora röset när nya gravar skulle anläggas i närheten.
Söder eller sydväst om ett bronsåldersröse finns ofta någon form av konstruktion. Det kan vara en eller flera resta stenar, ett mindre röse eller en kista av resta kalkhällar. Varför de placerats där och vad de kan ha haft för syfte vet man inte.
Bra att veta för dig som är besökare
- Informationstavla finns i anslutning till parkeringen.
- För att komma till lämningarna behöver stätta passeras. En ca 250 m lång snitslad stig leder från parkeringen genom betesmarken ned till röset.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Text
Serviceinformation
Fakta
Text
Hitta hit
Information
Socken: Anga
Karaktär: Gravfält, Rösen
Markägare: Privat
Skyddform:Fornlämning
Länk till RAÄ fornsök Länk till annan webbplats.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.