Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Sanda Djaurmännen

Djaurmännen Foto: Katarina Amér

Längs vägen till Sanda kyrka hittar du denna forntida begravningsplats. På båda sidor om vägen finns gravar från brons- och järnåldern, kanske är vägen lika gammal den.

På gravfältet finns stensättningar, alltså stensatta gravar, och två gravar med tydliga kanter lagda av stora stenar. Som ofta vid gravar från den här tiden kan man hitta en sydkonstruktion, här finns sydstenar.

Seden att resa stenar vid gravar förekommer under både brons- och järnålder, varför vet vi inte.

Det finns en rad liggande stora stenar, som alla har en eller flera skålgropar, det vill säga runda nedslipade gropar. På två av stenarna är skålgroparna sammanbundna av en ränna.

Stenarna väcker frågor. Gjordes offergroparna före eller efter det att stenarna blivit liggande? Vad offrade man i dem? Blotade man här och lät offerblodet rinna från översta skålen ner över stenen?

I Strelows krönika "Cronica Guthilandorum" från 1633 berättar han följande sägen:
Anno 1411 är tre män omvandlade till stenar, mellan Sanda och Klinte, med hundar och garn, och de ligger till åsyn ännu idag. Det har gått till på följande sätt: De var män som gick ut på påsknatten för att jaga och beta djur. Så ringde det i ottesång. Då gick två män till kyrkan. Tre var trötta och vilade sig och gick inte till kyrkan. Men när de lade sig ner omvandlades de till stenar och även deras hundar och garn. Och denna gata kallas Djurgtan.

Stenarna här vid Djaurmännen troddes alltså vara förstenade människor och djur.

Bra att veta för dig som besökare

  • Lämningarna är synliga från vägen.
  • Parkeringsplats saknas.
  • Marken ägs privat, tänk på att visa hänsyn.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla

Fakta

Text

Hitta hit

Information

Socken: Sanda
Karaktär: Gravfält
Markägare: Privat
Skyddsform: Fornlämning
Länk till RAÄ fornsök Länk till annan webbplats.

Karta

Kontakt