Lau kastalbacken

Kastal med bevarat valv. Foto: Alicia Bristulf
Norr om Lau kyrka ligger ruinen av vad som under 1100-talet var en kastal. Under 1200-1300-talet byggdes kastalen om och användes som prästgård.

Planlösning, observera skillnaden på murens tjocklek mellan prästgården och den medeltida kastalen.
Gotländska kastaler
Under 1100- och 1200-talen härjades Östersjön av främmande makter och på Gotland stred bönder och borgare om handelsrättigheterna, vilket 1288 utmynnade i inbördeskrig. Kastaler, borgar, byggdes som försvarsanläggningar. På Gotland finns från 1100-talet 12 kända kastaler eller försvarstorn, varav 4 runda och 8 fyrkantiga. De flesta ligger ett stycke från kusten, nära kyrkor eller vid tidigare hamn- eller handelsplatser.
En kastale är uppförd efter samma princip som ett kärntorn i en medeltida borg, där kärntornet var borgens starkaste fäste. Kastalerna byggdes av sten, med tjocka murar och ofta svårtillgängliga ingångar, trånga trappor och mörka passager - allt för att en inträngande fiende lätt skulle kunde överrumplas. Kastalerna har flera våningar, varav den nedersta och översta oftast är försedd med valv.
Lau kastal
Ruinen du ser på bilden ovan är en sammanbyggd ruin bestående av en äldre och en yngre del. Den, på bilden, bortre delen är den äldsta delen. Den är kvadratiskt byggd med tjocka väggar, troligtvis uppförd som kastal under 1100-talet. På bilden ovan kan du se valvet som tillhört kastalen. På bilden nedan kan du se skillnaden på väggarnas tjocklek på den äldre respektive yngre delen. De tjocka väggarna på den äldre delen tyder på att den utgjort en försvarsanläggning, kastal.
I bottenvåningen av kastalen finns två lika stora rum (rum I och rum II). De har båda tidigare haft tunnvalv. I murväggen utanför rum II syns rester efter trappan som ledde upp till kastalens övre våning.
Den yngre delen tillkom under 1200 -1300-talet och är rester från den medeltida prästgården. Rum III fungerade som hall och rum V som kök. Rum IV har invändigt haft putsade väggar. Vid restaureringen 1935 såg man spår av ett draperi målat i svart, gult, rött och blått på putsresterna.
Bra att veta för dig som besökare
- Det är förbjudet att klättra på ruinen.
- Ruinen är synlig från vägen. Parkering finns i anslutning till kyrkogården.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Text
Serviceinformation
Fakta
Text
Hitta hit
Information
Socken: Lau
Karaktär: Medeltida ruin
Markägare: Föreningen Gotlands fornvänner
Skyddsform: Fornlämning
Länk till RAÄ fornsök Länk till annan webbplats.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.