Othem Enholmen
På denna karga ö, strax utanför Slite, kan du ta del av ett stycke försvarshistoria och hur det utvecklats från 1600-talet fram till år 2010.
Få platser i Sverige har en militär historia att berätta från 1600-talet fram till 2010-talet. Flertalet byggnadsverk har uppförts och rivits och anpassats till rådande försvarsstrategier. Idag finns välbevarade lämningar och bebyggelse kvar och berättar om den gotländska försvarshistorien.
Enholmen som försvarsanläggning
Efter freden i Brömsebo 1645 började planeringen för den femhörniga bastionskans vars bygge påbörjade 1657 för att sedan avbrytas. Arbetet återupptogs 1711 och färdigställdes först 1771. Namnet Carlsswerd härstammar från Carl XII svärd: Doppskon, Knappen, Fästet, Klingan och Baljan.
Försvarsanläggningen blir dock snabbt omodern och rivs 1788, efter ett ökat hot från öst och Sveriges ändrade försvarsstrategi.
När koleran nådde Östersjöns kuster 1831 inrättades en karantänstation och ett kolerasjukhus på Enholmen. Platsen återgick till krigshamn under Krimkriget 1853. Till följd av det uppfördes två kassematterade försvarsverk, som färdigställdes 1858. Redan 1904 ersätts anläggningarna av batteri Mojner, söder om Slite och Enholmens batterier läggs ned.
Enholmen har dock varit bemannat av militär bevakningspersonal under de två världskrigen och har därefter haft olika funktioner, bland annat som övningsplats för kustartilleriet i Fårösund. Först 2010 avmilitariseras Enholmen.
Bra att veta för dig som besökare
- Du behöver åka båt för att ta dig till Enholmen.
Mer information om bokning av båt och guidade turer. Länk till annan webbplats. - Tänk på att visa hänsyn, lämna inget skräp och respektera djurlivet på ön.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Donjonerna från 1858 skyddas som statligt byggnadsminne enligt kulturmiljölagen (1988:950).
Karlswärdsfästningsruin skyddas som fornlämning enligt kulturmiljölagen (1988:950) 2 kap.
Enligt kulturmiljölagen krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att rubba, ta bort, gräva ut, täcka över, ändra eller skada en fornlämning.
Tänk på att ett markområde runt varje fornlämning också är skyddat. Även en nyupptäckt fornlämning har ett omedelbart skydd.
Om du är osäker på hur stort det skyddade området är kan du kontakta Länsstyrelsen.
Serviceinformation
Fakta
Socken: Othem
Karaktär: Försvarsanläggning
Fastighetsägare och förvaltare: Statens fastighetsverk
Skyddsform: Statligt byggnadsminne och fornlämning
Hitta hit
Från Visby: Kör väg 147 till Slite och följ skyltarna mot Slite strandby, där båtarna avgår.