Othem Enholmen

Enholmen Foto: Susanne Hallander

Enholmen Foto: Susanne Hallander

På denna karga ö, strax utanför Slite, kan du ta del av ett stycke försvarshistoria och dess utveckling från 1600-talet fram till år 2010.

Få platser i Sverige har en militär historia att berätta från 1600-talet fram till 2010-talet. Flertalet byggnadsverk har uppförts och rivits för att anpassas utifrån rådande försvarsstrategier. Idag finns välbevarade lämningar och bebyggelse kvar och berättar om den gotländska försvarshistorien.

Enholmen som försvarsanläggning

Efter freden i Brömsebo 1645 började planeringen för den femhörniga bastionskans vars bygge påbörjade 1657 för att sedan avbrytas. Arbetet återupptogs 1711 och färdigställdes först 1771. Namnet Carlsswerd härstammar från Carl XII svärd: Doppskon, Knappen, Fästet, Klingan och Baljan.

Försvarsanläggningen blir dock snabbt omodern och rivs 1788, efter ett ökat hot från öst och Sveriges ändrade försvarsstrategi.

När koleran nådde Östersjöns kuster 1831 inrättades en karantänstation och ett kolerasjukhus på Enholmen. Platsen återgick till krigshamn under Krimkriget 1853. Till följd av det uppfördes två kassematterade förvarsverk, som färdigställdes 1858. Redan 1904 ersätts anläggningarna av batteri Mojner, söder om Slite och Enholmens batterier läggs ned.

Enholmen har dock varit bemannat av militär bevakningspersonal under de två världskrigen och har därefter haft olika funktioner, bland annat som övningsplats för kustartilleriet i Fårösund. Först 2010 avmilitariseras Enholmen.

Bra att veta för dig som besökare

  • För frågor om förvaltning hänvisas till Statensfastighetsverk.
  • Tänk på att visa hänsyn, lämna inget skräp och respektera djurlivet på ön.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Text

Hitta hit

Information

Socken: Othem
Karaktär: Försvarsanläggning
Förvaltning: Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats.
Skyddsform: Statligt byggnadsminne

Karta

Kontakt