Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Silte stenarna vid Stenbro

Bildsten bakom bänkbord, bredvid äppelträd,

Foto: Kristin Löfstrand

Vid en kabeldragning 1998 stötte grävmaskinisten på ett stort kalkstensblock här vid Snoderån. Det visade sig vara en 3,5 ton tung bildsten.

Stenen hittades längs den gamla landsvägens sträckning. Det är vanligt förekommande att bildstenarna har rests vid gravfält eller senare längs med vägsträckningar.

Nederst på stenen är ett skepp med karaktäristiskt rutat segel, hugget i låg relief och man kan även se något av en mast och skrov. På den övre bilden finns en fyrfota häst med en ryttare som bär en nerfälld lans. Hästen möter två kvinnor bärande på ett dryckeshorn.

I äldre beteckningar benämns ån Stenbro-å, Stenbro är namnet på gården här intill. Rester av brofästen syns väster om nuvarande väg. År 1885 upptäcktes en bildsten som då använts som byggnadssten i det norra brofästet. Idag finns den stenen rest strax norr om ån. De båda bildstenarna tros vara från 700-1000-talet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats

Fakta

Text

Hitta hit

Information

Socken: Silte
Karaktär: Bildsten
Skyddsform: Fornlämning
Markägare: Privat

Länk till RAÄ fornsök Länk till annan webbplats.

Kontakt