Domarringen vid Levalunda

Karta.

Laga skifte 1830 över Levalunda.

Vid Levalunda finns en gravanläggning med rättslig koppling.

Utanför gården Levalundamåla, i kanten av en åker, finns en så kallad domarring. På 1800‑talskartor går det att se att det legat ytterligare någon form av gravanläggning intill, kanske ytterligare en domarring. Denna är dock bortodlad sedan länge.

Av de domarringar som har undersökts har man kunnat datera de flesta av dem till mitten av järnåldern och att det rör sig om gravar.

En domarring har oftast ett ojämnt antal stenar, vanligen sju eller nio. Här i Levalunda är det ett också ett ojämnt antal men något fler än vanligt; nämligen 13 stycken. Det finns en tradition om att man använde domarringarna vid ting. På var och en av stenarna satt det då en domare och det ojämna antalet gjorde att det aldrig skulle bli helt jämnt vid omröstningar. Därav namnet domarring.

Sedan allt fler domarringar undersöktes och visade sig vara gravar har man ofta konstaterat att så är fallet är och fört traditionerna om domarsäte till folktron. Faktum är dock att tingen fram till och med medeltiden hölls utomhus och gärna på just ett gammalt gravfält som hade en stark koppling till bygden och dess historia. Så, även om domarringarna inte uppkommit med rättskipningen som grund så är kopplingen inte så långsökt.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Datering: ca 0-500 e.Kr.

Socken och kommun: Edestad socken i Ronneby kommun

Lämningstyp: Domarring

Skött yta: 281 m2

Markägare: Privat

Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge

Skyddsform: Fornlämning, Edestad 39

Hitta hit

Sväng söderut från E22:an vid Gärestad in på Tvingvägen. Följ vägen i nästan tre kilometer tills du tar höger och kör in i byn Binga. Följ denna väg i ytterligare en och en halv kilometer och kör under E22:an. Ta andra vägen till vänster efter du kört under E22:an, efter 200 meter kommer en väg till vänster och där ser du domarringen. Ett litet upplag finns till höger om domarringen där det brukar finnas lite plats att parkera bilen.

Vägbeskrivning i Google Maps Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss