Tidningen Smart Landsbygd
Tidningen Smart Landsbygd innehåller information om kurser, rådgivningar och andra aktiviteter inom kompetensutveckling för landsbygdsföretag och lantbrukare.
Tidningen smart landsbygd skickas ut till alla lantbrukare och företagare på landsbygden. Om du tillhör målgruppen men inte får tidningen i postlådan kan du lämna en synpunkt till berörd brevbärare via Postnords webbplats.
Tidigare nummer
Här kan du ladda ner tidigare nummer av tidningen som PDF.
Du kan även läsa enskilda artiklar från tidningarna här längre ner på sidan.
Prenumerera via e-post
Anmäl dig här om du vill få nya nummer av Smart Landsbygd till din e-post.
Är du lantbrukare eller företagare på landsbygden men får inte vårt nummer av Smart landsbygd kan du lämna meddelande till berörd brevbärare via PostNords webbplats. Sök "Lämna Synpunkt". Eller kontakta deras kundtjänst. Länk till annan webbplats.
Artiklar ur Smart Landsbygd
-
Fördel får!
De ger ull, skinn, kött och naturvård, är oftast väldigt lätta att hantera och det går snabbt att få igång en produktion. Vi pratar om får – ett mångsidigt djur...
-
På rätt kurs för ökad konkurrenskraft
– Att analysera, prioritera och strukturera är viktigt för att man ska kunna se vad som är värt att satsa på – och vad man ska låta bli. Projektet Skogens värde...
-
Med passion för honung och kreativa samarbeten
Det startade med sambons bikupa i trädgården – idag är det en verksamhet med 170 bikupor över hela Skåne. Med stort engagemang och en vilja att lära mer har Api...
-
En frukost för framtiden
Klockan är halv nio på morgonen och ett femtontal personer har samlats runt det stora, ellipsformade mötesbordet i Stadshuset i Hässleholm. Kommunstyrelsens ord...
-
Naturfiber har alla möjligheter att bli kommersiellt igen
Ull, hampa och lin – tre fibrer med fantastiska möjligheter, men där några pusselbitar saknas för att de ska kunna användas i den omfattning som de förtjänar.
20...
-
Äppelodlingar en viktig del av ett levande landskap
Att Österlen har en speciell plats i mångas hjärtan är inte svårt att förstå. Skånes sydöstra hörn har verkligen något extra, med sina natursköna vyer, havet, l...
-
Pollinatörerna hjärta fruktträden
Många vilda pollinatörer är allvarligt hotade och en tredjedel av Sveriges vilda bi- och humlearter rödlistade. Anledningen till att de har det tufft är framför...
-
Här behövs många ben och kompetenser
Skogsbruk, åker- och betesmark, får, julgransodling, kvigor, kaffestuga, ställplatser för husbilar och mer därtill – på gården Asmoarp utanför Hässleholm vilar ...
-
De skapar nya möjligheter för gamla grödor
– Vad är unikt för vår hembygd? säger Ingrid Thuresson, arbetande styrelseordförande i Bjäre härads hembygdsförening. Jo, Bjäre är en odlingsbygd och det är det...
-
”Eko behöver inte kosta mer”
I Nöbbelöv utanför Kristianstad driver Peter Nilsson, ordförande för Ekologiska lantbrukarna i Skåne, lantbruk med växtodling och dikor som huvudverksamhet. Han...
-
”Livsmedelsförluster är förlorade affärer”
Tidigare i år gav Jordbruksverket ut ”Slutrapport om livsmedelsförluster”, där förlusterna i åtta produktgrupper inom primärproduktionen undersöktes. Bedömninge...
-
Omställningen gav mindre jobb och lägre kostnader
– Att ställa om från konventionell drift till utegångsdrift och regenerativa produktionsmetoder har fungerat över förväntan, säger Tobias Ivarsson, som har en d...
-
Biskopshagens odlingar gräver där de står
Råg som torkar upp jorden, kompost, mellangrödor, baljväxter, ett nyfiket grävande, keso och så lite tarmflora på det – ja, där har ni ett sammandrag av när Joe...
-
Forntid möter samtid i en blommande äng
På Annelövs boställe utanför Landskrona har Bengt Hellerström målmedvetet jobbat för att gynna den biologiska mångfalden ända sedan början av 1990-talet.
På går...
-
Friskare djur i ur och skur
Ökad djurvälfärd, bättre ekonomi, större biologisk mångfald och en fantastisk köttkvalitet. Där har du de största fördelarna med att låta nötkreatur gå ute året...
-
Bete lönar sig bäst
Varför ändra på ett vinnande koncept? Ja, det kan man fråga sig efter ett besök på Sven-Arne Nilssons gård i Råby utanför Hörby, där korna producerar mjölk på b...
-
Horröds humle har koll på kottarna
– Efter Länsstyrelsens kurs om yrkesmässig humleodling var jag helt nällad, säger Kalle Åkesson på Horröds humle utanför Sösdala. Jag älskar växten och brinner ...
-
Sätt rätt pris och bygg ett hållbart företagande
Att sätta rätt pris på sin produkt eller tjänst är inte alltid det lättaste. För hur ska jag veta att priset täcker alla mina kostnader? Att kunderna vill betal...
-
Mera eko – Krafttag för den ekologiska produktionen
– I en tid när den svenska självförsörjningen behöver öka och det är viktigare än någonsin att arbeta för miljö- och klimatmålen, då minskar försäljningen av ek...
-
Regenerativa metoder genererar intresse hos allt fler
I nummer 1/2019 fick vi bekanta oss med regenerativt lantbruk när vi besökte Jens Fjelkner på Sjövången utanför Kristianstad. Med hjälp av korna var målet att s...
-
Kompetenslyft kostar inte ett dyft
Vid årsskiftet ändrades villkoren för ängs- och betesmarker och för att säkra viktiga natur- och kulturvärden har länsstyrelserna fått medel för att förstärka r...
-
Systrarna Nilsson har hittat hem på Orelund
När längtan till Österlen blev för stor och en fantastisk gård mellan Kivik och Simrishamn plötsligt blev till salu – ja, då slog de till. Madeleine och Alexand...
-
LU Land – en brygga mellan forskningen och praktiken
Marken i Skåne är en eftertraktad resurs och inte sällan uppstår det frågor kring hur och till vad marken ska användas. För att hitta långsiktigt hållbara lösni...
-
Fiber Land ser kraften i skånska naturfiber
– Med det här projektet vill vi visa på affärsmöjligheterna med våra fantastiska lokalproducerade naturfibrer hampa, lin och ull, säger Jenny Nordberg, processl...
-
Eko behövs och samhället måste gå före
Höj blicken! Sluta fokusera på lantbrukaren och gör istället ordentliga satsningar från samhällets sida. Lägg kraften på marknaden och informera konsumenterna o...
-
Blomstrande samarbete för fler pollinatörer
Hur påverkar blomplanteringar pollinationstjänster till grödor? Det vill Ulrika Samnegård, forskare vid Biologiska institutionen på Lunds universitet, ta reda p...
-
Från jord till bord på ett hållbart sätt – hur når vi dit?
En stark och stabil livsmedelsproduktion är nödvändig om vi ska ha mat på bordet och kunna stå stadiga genom kriser. Samtidigt har dagens jordbruk en betydande ...
-
Från grisstall till spahotell
En gård som gått från generation till generation, ett grisstall som byggdes om till en rum- och frukostanläggning, som växte med restaurangkök,
spa, konferensavd...
-
Spånadslin – slitstark fiber redo för revansch
I en tid då allt fler konsumenter tänker på klimatet och vad de kan göra för att leva hållbart samtidigt som medvetna lantbrukare ställer om till nya grödor och...
-
Med öga för det söta och blick för en god relation
– Det gäller att kunna sin produkt och beskriva den på ett sätt som får kunderna nyfikna och sugna på att vilja prova den, säger Anna Hansson på Lillgårdens Bi ...
-
Bosse och hans getter ger nytt liv åt naturreservaten
Med hjälp av sina djur vårdar Bosse Svorén naturen på naturens villkor och återställer naturreservat till sin ursprungliga glans. Getterna betar effektivt i sig...
-
Gården där allting tas tillvara
Medan ankorna rensar tomten från sniglar, äter snoken Snilla effektivt upp alla mullvadar i trädgårdslandet. Från de solcellsdrivna hyddorna förbereder grisarna...
-
Med känsla för natur, kultur och mänskliga värden
En del har förändrats, men mycket är sig likt – i byn Svinstorp utanför Örkelljunga är spåren av det förflutna tydligt. Här är det en självklarhet att ta hand o...
-
Nedanbäcks gård öppnar upp för kunden
Trots att den tionde generationen tagit över Nedanbäcks gård utanför Glimåkra, är den nionde generationen fortfarande högst aktiva i gårdens drift. Genom att ut...
-
Ekometoder högaktuella när priserna skjuter i höjden
Rysslands invasion av Ukraina kom som en chock för omvärlden och för landets invånare innebar kriget en humanitär katastrof. I Europa steg priserna på en rad pr...
-
Mångfaldsarbetet hittar nya vägar
2018 besökte vi Svalöfs gymnasium och träffade elever på naturbruksprogrammet för att prata biologisk mångfald. Tillsammans med sin lärare Bengt Andersson berät...
-
Utrota enfalden, bekämpa invasiva arter nu
De har flyttats hit av oss människor, de sprider sig snabbt och de kan orsaka allvarlig skada på biologisk mångfald, ekonomi och hälsa. Vi pratar om främmande, ...
-
Se upp mördarsniglar – här kommer några fullfjädrade jägare!
Kan man träna ankor att äta mördarsniglar? Absolut, säger Anette Nilsson på Boäng utanför Röstånga. I hennes och maken Stefans stora trädgård smaskar ankorna gl...
-
Djuren ska ha det förbannat bra!
För när djuren har det bra följer kvaliteten med på köpet. Så resonerar Johanna och Mårten Rasmusson, som bedriver KRAV-certifierad nöt- och kycklingproduktion ...
-
Hantera parasiten rätt när du skaffar nya får
Friska djur ger god djurvälfärd, som ger god produktion och ökad lönsamhet. Ett hot mot fårens hälsa är olika parasiter, som kan följa med vid inköp av nya djur...
-
Som hjort för en levande landsbygd
Från gårdsplanen på Filkesboda gård ser man djuren, viltslakteriet och gårdsbutiken på en och samma gång. Kortare livsmedelskedja än så här kan det inte bli! Lo...
-
Greppa Näringen med biologisk mångfald
Varför ska man gynna den biologiska mångfalden på sin gård? Jo, för att få bättre skördar, fler nyttodjur, färre skadeinsekter och mer jaktbart vilt. Fördelarna...
-
Välj rätt maskin för ditt ogräs
Utbudet av maskiner för stubbearbetning har ökat stort under senare år och idag finns en uppsjö av maskiner på marknaden att välja mellan. Redskap med tallrikar...
-
Viktigt att registrera farligt avfall
Hösten 2020 kom nya regler om dokumentation av farligt avfall och från årsskiftet infördes även en miljösanktion på 5 000 kronor om man inte registrerar enligt ...
-
Vilda, vackra och värdefulla
Att odla blommor för att gynna pollinatörer har blivit allt vanligare och många lantbrukare väljer att avsätta mark till blomremsor. Men vad är viktigt att tänk...
-
Snickaren som bygger livet i jorden
Att gå i fäders spår för framtids segrar är inte den enda vägen för att nå framgång, det är Daniel Emitslöf ett bra bevis på. När han tog över gården Blåkulla u...
-
Med bäret i huvudrollen
Krusbär, vinbär, blåbär, aronia, björnbär, jordgubbar, blåbärstry, tranbär, hallon – på Wrams Aroma i Tollarp odlas mängder av bär. Och mest av allt odlas där h...
-
Grön infrastruktur – vad är det?
Grön infrastruktur definieras av Naturvårdsverket som ”ekologiskt funktionella nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utfo...
-
Kobajs är livet!
Solen skiner, fåglarna kvittrar och livet känns alldeles underbart, så som det gör när man går genom en vacker naturbetesmark med korna idisslande intill sig. M...
-
Trulssons satsar vidare på den ekologiska mjölken
2018 berättade Smart landsbygd om Trulssons i Ingelsträde, familjelantbruket som valde att ställde om till ekologisk mjölkproduktion i mjölkkrisens spår. Nu har...
-
En svindlande naturupplevelse i full fart
I Sandåkra strax söder om Hässleholm ligger ett riktigt höjdarföretag – MultiLevel. Bland klätterbanor, ziplines och klätterträd bjuds besökarna på fartfyllda u...
-
Två passionerade företagare –
Den ena driver en chokladstudio, den andra en maskinstation – äkta paret Amina Olsson och Christian Jonsson har helt olika inriktningar på sina företag, men båd...
en fin kombo
-
Tänk som en insekt!
I vår håller Länsstyrelsen kurs om stenmurars, skogsbryns och skogsdungars värde för den biologiska mångfalden, med fokus på pollinerare. Smart landsbygd går hä...
-
Heja hästen
Sedan en tid tillbaka har det börjat röra på sig ordentligt när det gäller utbildningar och rådgivningar för hästägare. Greppa Näringen startar en ny, efterfråg...