Tidningen Smart Landsbygd
Tidningen Smart Landsbygd innehåller information om kurser, rådgivningar och andra aktiviteter inom kompetensutveckling för landsbygdsföretag och lantbrukare.
Tidningen smart landsbygd skickas ut till alla lantbrukare och företagare på landsbygden. Om du tillhör målgruppen men inte får tidningen i postlådan kan du lämna en synpunkt till berörd brevbärare via Postnords webbplats.
Tidigare nummer
Här kan du ladda ner tidigare nummer av tidningen som PDF.
Prenumerera via e-post
Anmäl dig här om du vill få nya nummer av Smart Landsbygd till din e-post.
Är du lantbrukare eller företagare på landsbygden men får inte vårt nummer av Smart landsbygd kan du lämna meddelande till berörd brevbärare via PostNords webbplats. Sök "Lämna Synpunkt". Eller kontakta deras kundtjänst. Länk till annan webbplats.
Artiklar ur Smart Landsbygd
-
Biskopshagens odlingar gräver där de står
Råg som torkar upp jorden, kompost, mellangrödor, baljväxter, ett nyfiket grävande, keso och så lite tarmflora på det – ja, där har ni ett sammandrag av när Joe...
-
Forntid möter samtid i en blommande äng
På Annelövs boställe utanför Landskrona har Bengt Hellerström målmedvetet jobbat för att gynna den biologiska mångfalden ända sedan början av 1990-talet.
På går...
-
Friskare djur i ur och skur
Ökad djurvälfärd, bättre ekonomi, större biologisk mångfald och en fantastisk köttkvalitet. Där har du de största fördelarna med att låta nötkreatur gå ute året...
-
Bete lönar sig bäst
Varför ändra på ett vinnande koncept? Ja, det kan man fråga sig efter ett besök på Sven-Arne Nilssons gård i Råby utanför Hörby, där korna producerar mjölk på b...
-
Horröds humle har koll på kottarna
– Efter Länsstyrelsens kurs om yrkesmässig humleodling var jag helt nällad, säger Kalle Åkesson på Horröds humle utanför Sösdala. Jag älskar växten och brinner ...
-
Sätt rätt pris och bygg ett hållbart företagande
Att sätta rätt pris på sin produkt eller tjänst är inte alltid det lättaste. För hur ska jag veta att priset täcker alla mina kostnader? Att kunderna vill betal...
-
Mera eko – Krafttag för den ekologiska produktionen
– I en tid när den svenska självförsörjningen behöver öka och det är viktigare än någonsin att arbeta för miljö- och klimatmålen, då minskar försäljningen av ek...
-
Regenerativa metoder genererar intresse hos allt fler
I nummer 1/2019 fick vi bekanta oss med regenerativt lantbruk när vi besökte Jens Fjelkner på Sjövången utanför Kristianstad. Med hjälp av korna var målet att s...
-
Kompetenslyft kostar inte ett dyft
Vid årsskiftet ändrades villkoren för ängs- och betesmarker och för att säkra viktiga natur- och kulturvärden har länsstyrelserna fått medel för att förstärka r...
-
Systrarna Nilsson har hittat hem på Orelund
När längtan till Österlen blev för stor och en fantastisk gård mellan Kivik och Simrishamn plötsligt blev till salu – ja, då slog de till. Madeleine och Alexand...
-
LU Land – en brygga mellan forskningen och praktiken
Marken i Skåne är en eftertraktad resurs och inte sällan uppstår det frågor kring hur och till vad marken ska användas. För att hitta långsiktigt hållbara lösni...
-
Fiber Land ser kraften i skånska naturfiber
– Med det här projektet vill vi visa på affärsmöjligheterna med våra fantastiska lokalproducerade naturfibrer hampa, lin och ull, säger Jenny Nordberg, processl...
-
Eko behövs och samhället måste gå före
Höj blicken! Sluta fokusera på lantbrukaren och gör istället ordentliga satsningar från samhällets sida. Lägg kraften på marknaden och informera konsumenterna o...
-
Blomstrande samarbete för fler pollinatörer
Hur påverkar blomplanteringar pollinationstjänster till grödor? Det vill Ulrika Samnegård, forskare vid Biologiska institutionen på Lunds universitet, ta reda p...
-
Från jord till bord på ett hållbart sätt – hur når vi dit?
En stark och stabil livsmedelsproduktion är nödvändig om vi ska ha mat på bordet och kunna stå stadiga genom kriser. Samtidigt har dagens jordbruk en betydande ...
-
Från grisstall till spahotell
En gård som gått från generation till generation, ett grisstall som byggdes om till en rum- och frukostanläggning, som växte med restaurangkök,
spa, konferensavd...
-
Spånadslin – slitstark fiber redo för revansch
I en tid då allt fler konsumenter tänker på klimatet och vad de kan göra för att leva hållbart samtidigt som medvetna lantbrukare ställer om till nya grödor och...
-
Med öga för det söta och blick för en god relation
– Det gäller att kunna sin produkt och beskriva den på ett sätt som får kunderna nyfikna och sugna på att vilja prova den, säger Anna Hansson på Lillgårdens Bi ...
-
Bosse och hans getter ger nytt liv åt naturreservaten
Med hjälp av sina djur vårdar Bosse Svorén naturen på naturens villkor och återställer naturreservat till sin ursprungliga glans. Getterna betar effektivt i sig...
-
Gården där allting tas tillvara
Medan ankorna rensar tomten från sniglar, äter snoken Snilla effektivt upp alla mullvadar i trädgårdslandet. Från de solcellsdrivna hyddorna förbereder grisarna...
-
Med känsla för natur, kultur och mänskliga värden
En del har förändrats, men mycket är sig likt – i byn Svinstorp utanför Örkelljunga är spåren av det förflutna tydligt. Här är det en självklarhet att ta hand o...
-
Nedanbäcks gård öppnar upp för kunden
Trots att den tionde generationen tagit över Nedanbäcks gård utanför Glimåkra, är den nionde generationen fortfarande högst aktiva i gårdens drift. Genom att ut...
-
Ekometoder högaktuella när priserna skjuter i höjden
Rysslands invasion av Ukraina kom som en chock för omvärlden och för landets invånare innebar kriget en humanitär katastrof. I Europa steg priserna på en rad pr...
-
Mångfaldsarbetet hittar nya vägar
2018 besökte vi Svalöfs gymnasium och träffade elever på naturbruksprogrammet för att prata biologisk mångfald. Tillsammans med sin lärare Bengt Andersson berät...
-
Utrota enfalden, bekämpa invasiva arter nu
De har flyttats hit av oss människor, de sprider sig snabbt och de kan orsaka allvarlig skada på biologisk mångfald, ekonomi och hälsa. Vi pratar om främmande, ...
-
Se upp mördarsniglar – här kommer några fullfjädrade jägare!
Kan man träna ankor att äta mördarsniglar? Absolut, säger Anette Nilsson på Boäng utanför Röstånga. I hennes och maken Stefans stora trädgård smaskar ankorna gl...
-
Djuren ska ha det förbannat bra!
För när djuren har det bra följer kvaliteten med på köpet. Så resonerar Johanna och Mårten Rasmusson, som bedriver KRAV-certifierad nöt- och kycklingproduktion ...
-
Hantera parasiten rätt när du skaffar nya får
Friska djur ger god djurvälfärd, som ger god produktion och ökad lönsamhet. Ett hot mot fårens hälsa är olika parasiter, som kan följa med vid inköp av nya djur...
-
Som hjort för en levande landsbygd
Från gårdsplanen på Filkesboda gård ser man djuren, viltslakteriet och gårdsbutiken på en och samma gång. Kortare livsmedelskedja än så här kan det inte bli! Lo...
-
Greppa Näringen med biologisk mångfald
Varför ska man gynna den biologiska mångfalden på sin gård? Jo, för att få bättre skördar, fler nyttodjur, färre skadeinsekter och mer jaktbart vilt. Fördelarna...
-
Välj rätt maskin för ditt ogräs
Utbudet av maskiner för stubbearbetning har ökat stort under senare år och idag finns en uppsjö av maskiner på marknaden att välja mellan. Redskap med tallrikar...
-
Viktigt att registrera farligt avfall
Hösten 2020 kom nya regler om dokumentation av farligt avfall och från årsskiftet infördes även en miljösanktion på 5 000 kronor om man inte registrerar enligt ...
-
Vilda, vackra och värdefulla
Att odla blommor för att gynna pollinatörer har blivit allt vanligare och många lantbrukare väljer att avsätta mark till blomremsor. Men vad är viktigt att tänk...
-
Snickaren som bygger livet i jorden
Att gå i fäders spår för framtids segrar är inte den enda vägen för att nå framgång, det är Daniel Emitslöf ett bra bevis på. När han tog över gården Blåkulla u...
-
Med bäret i huvudrollen
Krusbär, vinbär, blåbär, aronia, björnbär, jordgubbar, blåbärstry, tranbär, hallon – på Wrams Aroma i Tollarp odlas mängder av bär. Och mest av allt odlas där h...
-
Grön infrastruktur – vad är det?
Grön infrastruktur definieras av Naturvårdsverket som ”ekologiskt funktionella nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utfo...
-
Kobajs är livet!
Solen skiner, fåglarna kvittrar och livet känns alldeles underbart, så som det gör när man går genom en vacker naturbetesmark med korna idisslande intill sig. M...
-
Trulssons satsar vidare på den ekologiska mjölken
2018 berättade Smart landsbygd om Trulssons i Ingelsträde, familjelantbruket som valde att ställde om till ekologisk mjölkproduktion i mjölkkrisens spår. Nu har...
-
En svindlande naturupplevelse i full fart
I Sandåkra strax söder om Hässleholm ligger ett riktigt höjdarföretag – MultiLevel. Bland klätterbanor, ziplines och klätterträd bjuds besökarna på fartfyllda u...
-
Två passionerade företagare –
Den ena driver en chokladstudio, den andra en maskinstation
en fin kombo
– äkta paret Amina Olsson och Christian Jonsson har helt olika inriktningar på sina företag, men båda...
-
Tänk som en insekt!
I vår håller Länsstyrelsen kurs om stenmurars, skogsbryns och skogsdungars värde för den biologiska mångfalden, med fokus på pollinerare. Smart landsbygd går hä...
-
Heja hästen
Sedan en tid tillbaka har det börjat röra på sig ordentligt när det gäller utbildningar och rådgivningar för hästägare. Greppa Näringen startar en ny, efterfråg...
-
Samarbete får foodtruckarna att rulla i Skåne
I januari 2017 kom det allra första numret av Smart landsbygd ut. Omslaget pryddes av Anneli Idman, som från sin foodtruck i Kristianstad serverade vegetarisk m...
-
Rejäl produktion för rejäl konsumtion
Att köpa lokalproducerad mat utan mellanhänder ligger helt rätt i tiden. Som ett tecken på det skjuter antalet REKO-ringar i höjden när allt fler, både konsumen...
-
Gammal som ung i Greppa-gamet
Den ena är ung och relativt ny som lantbrukare, de andra två har mångårig erfarenhet av att bruka jorden. Men en sak har de gemensamt, de är alla tre med i Grep...
-
Pålstorps gård höjer nivån med ekomjölk
Medan en del lantbrukare väljer att stå på flera ben, står Per-Johan Påhlstorp på ett. Och till skillnad från dem som helst håller det småskaligt, väljer Per-Jo...
-
På spaning efter den tid som flytt
- Här, ta emot! säger Helena Olofsson och langar fram den ena
korgen efter den andra under stängslet in till hagen. Jag och
fotografen tar emot och tillsammans bä...
-
Sociala medier gav gården ett lyft
– När det gäller sociala medier är jag helt självlärd, så mitt bästa råd till andra är att bara köra igång, säger Johan Widing, ekobonde på Bokeslundsgården var...
-
Josef matar mikrolivet för större skördar
På Josef Appells gård utanför Ängelholm finns en osynlig värld; ett myller av goda svampar och bakterier som binder kol i marken och frigör näring till grödorna...
-
Lilla Beddinge Frö odlar för mångfald
Nisse Nilsson växte upp på en gård utanför Lund och blev, enligt den tidens anda, drillad i att ogräs skulle sprutas bort. Vartendaste ett, trots att han inners...
-
Önnestadsgymnasiet vägrar välja – här står både ekologiskt och konventionellt lantbruk på schemat
Ekologisk eller konventionell drift – vilket ska egentligen eleverna på ett naturbruksgymnasium lära sig? Båda två menar Önnestadsgymnasiet. ”Målet är att eleve...
-
Ängen i våra hjärtan
Blommande, surrande, kvittrande – ängen myllrar av liv. Skapad av bönder, liar och mular är ängen hem till en biologisk mångfald som är svår att överträffa, med...
-
Fredriksdal slår ett slag för ängen
– För mig är ängen ett hoppfullt exempel på att mänsklig påverkan kan höja naturvärdena, säger Jakob Sandberg, biolog vid Fredriksdal museer och trädgårdar i He...
-
Fattigmanskons revansch
Från ”fattigmansko”, till att i det närmaste försvinna från gårdarna helt, till att idag vara det hetaste heta på tallriken – geten har sannerligen gjort en kla...