Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gammal som ung i Greppa-gamet

Den ena är ung och relativt ny som lantbrukare, de andra två har mångårig erfarenhet av att bruka jorden. Men en sak har de gemensamt, de är alla tre med i Greppa Näringen. Patrik Isaksson gick med 2019, medan Christer och Birger Olsson gick med redan 2000 – som de första i Skåne.

Text: Ulrika Petersén Foto: Nils Bergendal

– Så vi var först i Skåne? Det visste vi inte! säger Christer och Birger. Det är ju lite kul. Där i början var det tal om att det skulle vara tvingade att vara med, så vi hoppade på ”under hot”. Men det visade sig att Greppa var duktiga som hundan och genom åren har vi haft stor nytta av rådgivningen.

Bröderna Christer och Birger driver lantbruk tillsammans på Österlen sedan många år tillbaka. Växtodlingen på 60 hektar har vuxit genom åren och omfattar idag 240 hektar med höstraps, höstvete, maltkorn och sockerbetor. Patrik Isaksson blev lantmästare 2018 och är sjätte generationen lantbrukare på sin 83 hektar stora arrendegård i Staffanstorp. Liksom Birger och Christer bedriver han växt- och spannmålsodling, men han har också en liten solrosodling för självplock.

Rätt resurser på rätt plats

Det skiljer således en del i både gårdsstorlek, ålder och erfarenhet, men när de pratar om anledningar till att vara med i Greppa Näringen är de rörande överens. Ett bollplank och en stöttepelare, någon som sållar bland all information så man slipper göra det själv, en oberoende rådgivare utan vinstintresse, ett proffs man kan lita på – det är några av synpunkterna som kommer fram.

– Greppa ser till gårdens förutsättningar och hjälper mig att göra rätt insats, på rätt ställe och till rätt peng, säger Patrik. Mitt arrende består av mark från tre olika lantbruk, som haft tre helt olika strategier för hur de har skött jorden. Mina förutsättningar ser alltså väldigt olika ut, men Greppa gäller mig att sköta marken på rätt sätt så jag kan plocka ut goda skördar på ett hållbart sätt.

– För oss är det likadant; vi har väldigt olika markförutsättningar som kräver olika strategier, berättar Birger. Med Greppa som bollplank har vi fått större precision i var vi lägger näringen; vi omfördelar helt enkelt resurserna, vilket ger resultat för skörden.

En självklarhet att Greppa

Både Patrik och Christer och Birger arbetar för att öka mullhalten genom att minimera plöjningen och i största möjligaste mån hålla marken grön. Skyddszoner är en självklarhet och för Birger och Christer är numera även lähäckar en naturlig del av landskapet.

– De fyller verkligen sin funktion, vi har massor med vilt, säger Christer. Mest småvilt, men även kronhjort och till och med älg. Vi har också fått mycket fler insekter, vilket ju är bra.

Bättre skördar och ökad biologisk mångfald är alltså några resultat som Greppas rådgivning har gett. För Christer, Birger och Patrik är det därför självklart att luta sig mot Greppa i beslut som rör lantbruket.

– Rådgivning och stöttning behöver man alltid, så som jag ser det är ingen tvekan – det bara att hänga på och Greppa Näringen, avslutar Patrik.

TEXT: Ulrika Petersén FOTO: Nils Bergendal

Artikel publicerad i tidningen Smart landsbygd nr 1 2021 Pdf, 21.7 MB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss